Възстановете реда във Франция! - се казва в един имейл,

...
Възстановете реда във Франция! - се казва в един имейл,
Коментари Харесай

Крайнодесните във Франция набират нови членове покрай вълната от безредици

" Възстановете реда във Франция! " - се споделя в един имейл, опитващ се да притегли нови членове в неделя, илюстриран със фотография на служители на реда в екипировка за битка с безредиците, които крачат през облаци пушек.

Посланието на партията " Национален общ брой " е част от устрема на Льо Пен и нейните съдружници да се възползват от рецесията, да нападат държавното управление на Еманюел Макрон и да покажат отдавнашната си твърда политика във връзка с престъпността и имиграцията.

Тактиката наподобява работи: изследване на публичното мнение, извършено на 30 юни, демонстрира, че повече хора утвърждават реакцията на Льо Пен на рецесията, в сравнение с който и да е различен френски политик (39%), следват вътрешният министър Жералд Дарманен и самият Макрон (около 33%).

Когато размириците се разпространиха и отвън Париж, 27-годишният началник на " Национален общ брой " Жордан Бардела изригна стереотипна дясна дрънканица против " дивите орди " на протестиращите, осъждайки " изцяло безумната " имиграция във Франция.

Снимка: БТА

Но Льо Пен, която се приготвя за предстояща четвърта президентска кандидатура през 2027 година, се пробва да се показа като по-отговорна фигура - част от напъните, полагани в продължение на две десетилетия, за нормализиране на политиката на нейната партия. От началото на митингите Льо Пен е разгласила единствено едно тържествено видеопослание с изключително обмислен език.

Авторката и политически анализатор Шлое Морен счита, че събитията са " значим политически миг ". " Льо Пен към момента има да свърши много работа, с цел да заеме президентския пост, само че до момента през тази седмица тя беше хитра и не позволи никакви неточности ", споделя тя.

Залогът за Макрон и неговия центристки алианс е огромен - пробват се да спрат стремежа на Льо Пен. Тяхната тактика е да покажат, че използването на настоящите закони може да възвърне реда, без да се демонизират жителите на предградията - кварталите с ниски приходи, обитаеми с имигранти.

Макрон към момента приготвя отговора си на рецесията и прикани за " задълбочено " изследване на аргументите за стрелбата и последвалите я взривоопасни митинги. " Ще изградим решения дружно ", сподели той на кмета, чийто дом съвсем е бил опожарен от нападателите, до момента в който брачната половинка и децата му са били вътре.

Скрийншот: YouTube

В отбрана на метода на Макрон френски чиновник споделя, че " е имало нещо като конкуренция да се призоват най-авторитарните средства за възобновяване на реда ".

" Основната разлика сред нас е, че ние предприехме еволюционен метод, който е в сходство с полезностите на нашата република и в границите на закона. Не се вслушахме в тези, които призоваваха за радикални ограничения ", акцентира той.

За разлика от него Льо Пен даде обещание доста по-суров метод. Сред политиките ѝ са съденето на младежи в наказателни производства като пълнолетни от 16-годишна възраст, а не от 18-годишна. Осъдените за закононарушения или по-дребни нарушавания ще губят правото да живеят в общински жилища или да получават обществени помощи. Предвижда се да бъдат разкрити повече места в пандизите. За да се пребори с това, което тя назовава " правосъдна инертност ", тя желае да бъде въведена система на наложителни минимални присъди.

Крайната десница също по този начин съживи постоянно отправяната рецензия, че предградията и техните поданици, най-вече имигранти, получават прекалено много държавни средства, за разлика от бедните селски общности, които се подценяват.

" Мерзавците, които виждаме да ограбват магазини, да подпалват библиотеки и кметства, и всичко това, до момента в който се смеят, не вършат това за Наел ", сподели в изявление Едвиж Диас, член на Народното събрание от партията на Льо Пен от селски регион покрай Бордо. " Това е опрощение да се нападна полицията и всичко, което съставлява републиката ".

Полицейската пукотевица по 17-годишния Наел Мерзук, който е от северноафрикански генезис, провокира радикално разнообразни реакции, като левите осъдиха полицията за приложимост на несъразмерна мощ, а десните обявиха, че държанието на водача демонстрира ерозия на публичния ред.

Снимка: БТА/AП

Но публичната поддръжка за полицията остава относително мощна, съгласно изследването, извършено от Ifop-Le Figaro. Около 57% застанаха на страната на полицията, а 69% поддържаха въвеждането на изключително състояние за преустановяване на размириците - и двете позиции съответстват с тези на " Национален общ брой ".

В същото време огромните губещи в анкетата бяха крайнолевият водач Жан-Люк Меланшон и политикът от Зелените Марин Тонделие, които упрекнаха полицията в систематичен расизъм и се оповестиха за по-строг надзор за попречване на престрелките.

Трудно е да се планува дали тези първични реакции ще доведат до трайна смяна в публичното мнение и доста ще зависи от това какъв брой дълго ще продължи протичащото се. Има признаци, че протестът може би затихва на фона на всеобщото разрастване на полицията и ежедневните арести.

Бунтовете акцентират дълбочината на общественото напрежение във Франция

Подкрепата за програмата на Льо Пен обаче се усилваше още преди вълненията през миналата седмица. Проучване, оповестено този месец от Ifop за " Журнал дю Диманш ", сподели, че 42% от френските гласоподаватели са декларирали, че към този момент са дали своят вот за листа или претендент на " Национален общ брой ", което е забележителен растеж през последните няколко години. Партията е набрала известност измежду групи, измежду които преди този момент е била слаба, като пенсионерите и високообразованите хора.

През май 2022 година, откакто загуби от Макрон на президентските избори, партията на Льо Пен реализира изненадващо мощно показване в парламентарните избори, като завоюва невижданите 88 места, в съпоставяне със единствено осем преди този момент. Това даде на партията нова легитимност и задълбочи устрема ѝ да " детоксикира " облика на придвижването, основано преди 50 години от татко ѝ, който отхвърля Холокоста и изповядва ксенофобски хрумвания.

Льо Пен не беше единственият десен политик в Европа, който се опита да се възползва от протестите. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки разгласява в Twitter видеоклип, в който подиуми от Париж се съпоставят със спокойни полски картини, като добави: " Не желаеме такива подиуми по полските улици ".

Снимка: БТА/AП

В Италия водачът на крайната десница и дълготраен съдружник на Льо Пен Матео Салвини упрекна за протестите " годините на немарливост към ислямската радикализация и гетата, доминирани от престъпността ". " На Запад ли сме или в пъкъла? ", попита той.

Въпреки нападките Макрон се опита да се опълчи на разединяващата изразителност, наблягайки единството на Франция. " Никога не сме призовавали за заклеймяване на части от популацията ", съобщи той.

В същото време съгласно в. " Паризиен " Макрон има намерение да наложи финансови наказания на фамилиите на младежи, които вземат участие в нарушавания на публичния ред.

" Трябва да можем да наказваме фамилиите финансово по елементарен метод още при първото нарушаване ", цитира вестникът думите на президента, казани по време на среща с представители на полицейската бригада за битка с престъпността (BAC). Срещата е била необявена и се е състояла във вторник вечерта в кафене в северната част на Париж. " Нещо като минимална цена след първото излизане на улицата ", обяснил Макрон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР