Възрастните хора в добра физическа форма и с редовна спортна

...
Възрастните хора в добра физическа форма и с редовна спортна
Коментари Харесай

Имунната система на 80-годишни колоездачи е като на 20-годишни заради редовния спорт, откриха учени

Възрастните хора в добра физическа форма и с постоянна спортна интензивност са по-здрави от възрастните хора със застоял метод на живот. Няма никакво подозрение или каквато и да е изненада в това изказване, само че учени от Кралския лицей в Лондон и Университета в Бирмингам откриха и тъкмо какъв брой внушителна е разликата - към 60 години, написа Би Би Си.

Учените анализирали здравето и работата на имунната система на 125 души на междинна възраст над 80 години, всичките членове на английски клуб за колоездене на дъли дистанции. Тези хора се движат и спортуват интензивно и на постоянните си велопреходи минават по сред 100 и 300 км едновременно. При тази върхова физическа форма без значение от възрастта всички те имат имунната система като на 20-годишни хора, открили учените.

Процесът на стареене въздейства на имунната система, като от 20-те години нататък тя става все по-мудна и неефективна, залинява с по-2-3% на година. Затова и възрастните хора са по-уязвими на инфекциозни болести или на автоимунни като артрит. Работата на имунната система се дефинира от производството на Т-клетки в кръвта от ендокринната жлеза тимус, която се намира до сърцето и която с годините се свива.

Британските откриватели обаче сравнили равнищата на Т-клетки в кръвта на възрастните велосипедисти и количеството им било такова, каквото е в най-наситения си интервал преди жлезата да стартира да се свива - към 20-те. Повечето от тях имат и мускулната маса и тонуса на 20-годишни. Това значи, че са за разлика от неактивните си връстници, имунната им система към момента доста дейно ги пази от заболявания и вероятните затруднения от тях.

Един от създателите на изследването, оповестено в журнала Aging Cell - проф. Норман Лазаръс, е също и един от субектите в него. Той е деен колоездач на 82 години и пред Би Би Си разяснява, че спортът е толкоз потребен, че в случай че беше хапче всеки щеше да го пие. Има благотворно деяние както върху тялото и имунната система, по този начин и върху мозъка и духа. А заседналостта е неестествена и срещу еволюцията, тъй като човешкото тяло е по този начин устроено, че да се движи непрекъснато, счита професорът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР