Възпрепятстване на бъдещо строителство на 500 м зад плажовете за

...
Възпрепятстване на бъдещо строителство на 500 м зад плажовете за
Коментари Харесай

Край на строителството на 500 м зад плажовете

Възпрепятстване на бъдещо строителство на 500 м зад плажовете за природосъобразен туризъм, гласоподава Народното събрание с признати на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Вносители са Кирил Петков и Христо Иванов („ Продължаваме промяната-Демократична България), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), и Делян Пеевски (ДПС), написа Българска телеграфна агенция.

Законопроекта поддържаха 157 народни представители, осем бяха „ срещу “,16 се въздържаха. Срокът за оферти сред двете четения беше продължен на 21 дни.

Зона " А " отсега нататък ще обгръща и 500 метра от границите на зоните за природосъобразен туризъм Иракли, Бяла-Карадере и Корал, с изключение на към този момент избраната акватория на Черно море по член 3, т. 2, крайбрежната плажна линия и част от територията, попадаща в линия с ширина 100 м отвън териториите на обитаемоте места, записа Народното събрание. Зона " А " е с режим на особена териториалноустройствена отбрана.
 
С измененията се цели опазване на крайбрежието в неговия достоверен тип, обезпечаване на опция за несмущаван всеобщ достъп до естествените забележителности и морския бряг, както са и първа стъпка в посока преустановяване на случаите с презастрояване, е посочено в претекстовете.

Предвижда се и спомагателна отбрана на дюните, отвън случаите, когато те се намират на територията, вън от обсега на предпазените зони, както и отбрана на плажовете от третирането им с тежката верижна и земекопна техника.
 
Предвидено е да се спрат опциите за осъществяване на утвърдени и влезнали в действие общи и устройствени проекти, които са позволени за използване в отклоняване от този закон и плануват застрояване в непосредствена непосредственост до морския бряг зад плажовете за природосъобразен туризъм.

Със законопроекта се предлага завишаване на глобите при слагане на преместваеми обекти или уреди на територията на морския плаж в нарушаване на законови разпореждания, както и на такива на територията на неохраняем морски плаж, на морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория, без да има право на това.

Според Младен Шишков от ГЕРБ-СДС би трябвало да се дефинира разширението на зона " А " на крайбрежието. Трябва да се разяснява в елементи целесъобразността на такова разширение, нужен е и прецизен разбор на разноските за компенсации, тъй като става въпрос за огромни суми, уточни депутатът.
Костадин Костадинов съобщи, че „ Възраждане “  ще поддържат законопроекта, тъй като е стъпка в вярната посока. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР