Възпалителните чревни заболявания представляват група заболявания на храносмилателния тракт, най-разпространени

...
Възпалителните чревни заболявания представляват група заболявания на храносмилателния тракт, най-разпространени
Коментари Харесай

Е-тата в храната отключват болестта на Крон

Възпалителните чревни болести съставляват група болести на храносмилателния тракт, най-разпространени от които са болест на Крон и улцерозен колит.

У нас случаите нарастват доста, сигнализират лекарите от Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”, която е водещ за страната център за диагностика и лекуване на възпалителни чревни болести.

Болестта на Крон и улцерозният колит засягат главно млади, дейни хора сред 15 и 35 години. Според проф. Пламен Пенчев, шеф на поделение в УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”, повода да се срещат от ден на ден случаи на тези болести е, че сме възприели западния модел на живот.

“Тази болест е най-честа при цивилизованите нации на Запад и на Север. Свързана е с метода на живот, със напрежението, с това, че храните съдържат от ден на ден “Е”-та.

Има данни, че емулгатори, оцветители, овкусители, та даже и пастите за зъби могат да провокират или отключат инфектиране, каквото се следи при заболяването на Крон. Има, несъмнено, и генетични фактори, само че с цел да се отключат те, би трябвало да са налице някои външни условия”, уверен е гастроентерологът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР