Възобновява се строителството на АМ Хемус“, пътищата Дуранкулак – Варна

...
Възобновява се строителството на АМ Хемус“, пътищата Дуранкулак – Варна
Коментари Харесай

Министър Цеков: Над 500 млн. лв. ще бъдат инвестициите в област Варна през следващите години

Възобновява се строителството на Автомагистрала „ Хемус “, пътищата Дуранкулак – Варна и Силистра – Добрич – Варна стават скоростни

През идващите години ще бъдат вложени над 500 млн. лева в област Варна, като в тази сума не са включени средствата за Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков на работна среща във Варна с регионалния шеф на Варна проф. Андрияна Андреева, кметове от района и депутати.

По време на срещата министърът осведоми, че в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет са включени 100 плана на общини от област Варна за 387 млн. лева за трите години, в които ще се извършва финансовата стратегия за общините с финансиране от държавния бюджет. Към вчерашна дата в Министерство на регионалното развитие са постъпили към 500 заявки за финансиране.

„ Очакваме този четвъртък от Министерски съвет да бъдат признати постановления за осъществяване на бюджета и за разпоредбите за финансиране на финансовата стратегия “, изясни министърът и добави, че проектът е подписването на контракти да стартира през идната седмица. Той обясни създадените правила за финансиране на планове и акцентира, че кметовете не би трябвало да имат терзание, в случай че нямат цялостна подготвеност с документите. Ключът е те да бъдат изпълнени до края на 2026 година, тъй че заявките може да бъдат подадени при обезпечаване на цялостна подготвеност.

Освен ресурса от финансовата стратегия, община Варна има обезпечени 53 млн. лева, в случай че подаде планове по Програма „ Развитие на районите “, а 130 млн. лева ще бъдат вложени посредством " Български ВиК холдинг " ЕАД, стана ясно в хода на диалога.

„ Най-важните пътни планове за Варна са автомагистралите „ Хемус “ и „ Черно море “, беше безапелационен районният министър. По думите му с приемането на Закона за държавния бюджет казусът със строителството на Автомагистрала „ Хемус “ е позволен и подготовката на анекси стартира. Въпросът с обновяване на строителството на сектори 1, 2 и 3 е учредителен. Той заяви, че напредъкът на първия лот е към 46-47 %, за Лот 2 е към 26%, като пътната част в него може да напредне съществено през тази година, само че има огромни уреди, чието създаване ще отнеме по-дълго време. Около 46% е физическото осъществяване на Лот 3. Работата по сектори 4, 5 и 6 може да стартира през тази година. Има подготвеност за издаване на позволение за градеж и за сектор 9, евентуално към средата на годината. Там следва да завършат отчуждителните процедури. Тази година може да стартира проектирането на сектори 7 и 8.

На срещата Андрей Цеков акцентира, че след преписка с Министерство на околната среда и водите към този момент има 2 други възможности на трасе за Автомагистрала „ Черно море “, като до края на месеца или при започване на идващия се чака да има рамкови съглашения за разработване на отчети за Оценка на въздействието върху околната среда, които са основни в капиталовата самодейност. Целта е да се изработят и внесат в Министерство на околната среда и водите до края на годината.

„ Ще се търси авансово позволение. Надявам се тази година да има трасе, Оценка на въздействието върху околната среда, решение по Оценка на въздействието върху околната среда за това трасе и процесът по планиране и строителство на автомагистрала „ Черно море “ да е необратим “, изясни министърът.

Също за тази година е планувано и са заложени средства в държавния бюджет за изработването на идейни планове за рационализация на пътищата Дуранкулак – Варна и Силистра – Добрич – Варна, тъй че те да станат скоростни.

„ Това е началото на една самодейност, която ще способства за повсеместен стопански растеж на района “, разяснява Цеков. Той добави, че в капиталовата стратегия на АПИ за тази година е очакван главен ремонт на 80 км и настоящ ремонт на 70 км републикански пътища в област Варна. По-значим ремонт ще бъде този на Дюлинския проход. Като за него към този момент има определен реализатор, само че решението се апелира. След привършване на процедурите по обжалване, през идващите месеци ще стартира главен ремонт и на Айтоския проход. Подписан е контракт за правенето на механически план и за обход на Провадия. Вече има контракт и започва подготовката на строителството и на третокласния път Шумен – Провадия – Айтос. Проектът там е започван още през 90-те години, само че е спиран неколкократно, работено е на парче, стана ясно от думите на министъра. Има подписан контракт за план на Подробен устройствен план през януари. Ако бъдат спазени периодите по контракта и се получи първокласен план, строителството може да стартира през 2025 година
Във Варна районният министър заяви, че се възнамерява и възлагане правенето на план за ремонт на Аспаруховия мост (съоръжения 7-11). Проектът е остарял, само че е по-целесъобразно да се актуализира, акцентира Цеков и добави, че до започването на главния ремонт на моста ще се правят действия по поддръжка, тъй че положението му да не предизвиква стеснение на жителите. По думите му има задание за главен ремонт и на пътя Добрич – Кардам, който е в тежко положение, поради трафика.
„ Има към 1,7 милиарда лева в бюджета, от които 1 милиарда лева са за магистрално строителство, останалите към 700 млн. лева са за републиканските пътища в страната “, заключи министърът и акцентира, че не са задоволителни за всичките поправки, които са нужни. Именно за оправдано приоритизиране на инфраструктурните обекти в страната следва сключване на контракт със Световната банка за създаване на дълготрайна и краткосрочна тактика.

Изграждането на втори мост на Варненско-Белославското езеро е заложен и в двата разновидността на автомагистрала „ Черно море “, стана ясно от думите на инж. Ясен Йорданов – ръководител на Управителния съвет на АПИ, който също се включи в срещата. Според него, в случай че оборудването се извърши по така наречен Червен вид, ще може да служи като отдалечен обход на Варна, тъй че Аспаруховият мост да остане местен път в града.

В морската столица районният министър отговори на въпроси на кметове, свързани и със санирането. Той още един път акцентира, че целият проблем с програмата е поради дефицит на средства. По думите му това са последните пари за повишение на енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, които Европа дава при изискване, че ограниченията се финансират 100% безплатно. Според Цеков обаче вторият стадий на програмата ще бъде сполучлив, поради извършените от него диалози с кметове, които ще употребяват общински фондове за реализация на дейностите.

„ Трябва да се създаде една национална стратегия, която евентуално няма да е 100% грант, само че да се намерят принадлежности за подкрепяне на жителите и механизъм за финансиране на енергийно бедните хора “, сподели министърът.

В срещата се включи и ръководителят на Управителния съвет на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД инж. Лозко Лозев, който изясни, че по Програма „ Околна среда “ и по Плана за възобновяване и резистентност ще се вложат средства за ВиК инфраструктура през идващите 3 до 6 години. С 50 млн. лева ще се ремонтира и построява ВиК мрежа в общините Девня и Долни Чифлик. По отношение построяването на водния цикъл на Варна инж. Лозев осведоми, че бенефициент е ВиК - Варна и от 150 млн. лева по първа фаза са издигнати ВиК инфраструктура и уреди за към 95 млн. лева Вторият стадий би трябвало да завърши до края на 2026 година, като става въпрос за замяна на уреди.

„ Надявам се да има добра връзка сред ВиК - Варна и общината, с цел да осъществим в период плануваните дейностите “, разяснява още инж. Лозев и съобщи, че контролът ще бъде засилен.

В края на срещата районният министър беше безапелационен, че е задоволен от диалога, който е част от акция на Министерство на регионалното развитие за срещи на регионално равнище с кметове и народни представители, „ тъй като визитите на място са мотив да си поговорим за локалните проблеми и техните решения. Кметовете може да се обръщат към мен и екипа ми за всеки проблем “, заключи Андрей Цеков.
След работната среща кметът на Община Варна Благомир Коцев срещна на място министър Цеков с проявените свлачищни процеси на Рибарския плаж във Варна. Ще се търсят средства за плануван огромен план за брегоукрепване и благоустрояване на региона.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР