Възнагражденията в публичния сектор изпреварват по ръст заплатите в частния

...
Възнагражденията в публичния сектор изпреварват по ръст заплатите в частния
Коментари Харесай

Заплатите в публичния сектор нараснаха с 18%

Възнагражденията в обществения бранш изпреварват по растеж заплатите в частния бизнес у нас. За първите шест месеца на тази година възнагражденията в обществения бранш нарастват с 18%, до момента в който заплатите в частния бранш записват растеж от 11%. Това излиза наяве от най-новия отчет на Европейската банка за възобновяване и развиване Регионални стопански вероятности.

Отчетеното покачване води до растеж на държавните разноски в размер на 5% за същия интервал, защото управляващите не престават да поддържат основни ограничения за поддръжка, подхванати поради резултатите от COVID-19 пандемията, излиза наяве от отчета.
 Заплатите набъбнаха с 1/3 за три години Заплатите набъбнаха с 1/3 за три години
Възнагражденията в България набъбнаха с 1/3 през последните три години. Към края на месец август тази година, размерът на междинния осигу...

Именно повишението на възнагражденията и отслабването на ограничаващите ограничения са в основата на растеж в частното ползване през второто тримесечие на тази година. Въпреки това, възобновяване на вложенията остава на едва равнище, към 7% под нивото от преди пандемията, сочи отчетът.

Износът на артикули показва възобновяване с помощта на мощно второ тримесечие на тази година, откакто записваше непретенциозен напредък на тримесечна база от началото на март предходната година. Износът на услуги също нараства с високи темпове от 45% през второто тримесечие на тази година, само че това се оказва незадоволително за затваряне на към момента огромната разликата с равнищата, регистрирани преди рецесията.

Инфлацията в България се ускори от началото на 2021 година, достигайки 4.8% през септември, отразявайки покачването на енергийните цени и тези на храните, означават от институцията.
Европейска банка за възстановяване и развитие намали прогнозата за растеж на Брутният вътрешен продукт за тази година
Европейската банка за възобновяване и развиване намали прогнозата за растеж на българската стопанска система през тази година до 4.2%, излиза наяве от отчета. Понижението по отношение на миналата прогноза от средата на тази година доближава 0.3 процентни пункта.
 Заплатите порастват с бързи темпове през идните години Заплатите порастват с бързи темпове през идните години
Повишението на заплатите у нас ще продължи с бързи темпове и през идващите няколко години, излиза наяве от есенната макроикономическа п...

Очакванията на Европейска банка за възстановяване и развитие за растеж на Брутният вътрешен продукт на България за идната 2022 година обаче се усъвършенстват. Институцията предвижда стопански напредък от 4.4% през идната година, което е покачване от 0.4 процентни пункта по отношение на предходния отчет по тематиката.

Въпреки това, прогнозата за икономическата вероятност по-скоро сочат към низходяща посока, защото страната ни страда от невисок дял на имунизираното население и продължаваща политическа рецесия, излиза наяве от отчета.

Българската стопанска система се сви с 4.2% през 2020 година заради едва показване на износа и вложенията, само че ударът бе омекотен от устойчивото равнище на частното търсене, написа в отчета. През първата половина на 2021 година, Брутният вътрешен продукт на страната ни е повишен с 3.1% на годишна база, като икономическото възобновяване се забавя през второто тримесечие на годината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР