Възможността Русия да проведе ядрен опит породи опасения сред западните

...
Възможността Русия да проведе ядрен опит породи опасения сред западните
Коментари Харесай

Сигнал за ядрени опити на Русия предизвика глобални страхове от ескалация

Възможността Русия да организира нуклеарен опит породи опасения измежду западните анализатори. Предложението на Владимир Путин да отдръпна ратификацията от Русия на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (CTBT) провокира спекулации за евентуален тест и терзания измежду специалистите.

Някои анализатори считат, че анулацията на ратификацията може да сътвори правна рамка за Русия да организира тест, който може да алармира за увереност и да внуши боязън в нейните съперници. Докато съветски нуклеарен опит се преглежда като сериозна ескалация, специалисти като Николай Соков допускат, че това може да е стратегически ход, ориентиран към въздържане на съперниците без действителното желание за потребление на нуклеарни оръжия, оповестява " TVP World ".

Съществуват обаче опасения, че при сходен сюжет събитията могат да ескалират неконтролируемо, което да докара до непредвидени последствия.

От 1990 година Русия се въздържа от осъществяване на нуклеарни опити, даже откакто ратифицира CTBT през 2000 година Въпреки че договорът не е влезнал публично в действие заради нератифициране от основни народи като Съединени американски щати, Китай, Индия, Пакистан и Израел, тя е дейно обезсърчи нуклеарните опити.

Съществуват обаче опасения, че Путин може да обмисля тест или като сигнален сигнал на фона на спора в Украйна, или с цел да подчертае уговорката на Русия към усилване на нуклеарния потенциал. Наскоро Путин акцентира съветския нуклеарен боеприпас, като разгласи всеобщото произвеждане на крилати ракети " Буревестник " с нуклеарно задвижване и междуконтинентални балистични ракети " Сармат ". Той също спря присъединяване на Москва в контракта Нов СТАРТ.

Експерти спекулират, че в случай че Русия организира тест, Съединени американски щати може да последват образеца в отговор. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР