Възможността да помагам на младите хора ме прави щастлив, каза

...
Възможността да помагам на младите хора ме прави щастлив, каза
Коментари Харесай

Големият ни цигулар Минчо Минчев: Децата губят много време с телефоните си в интернет -

Възможността да оказвам помощ на младежите ме прави благополучен, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. Минчо Минчев, който е артистичен шеф на Международната лятна академия „ Варненско лято “, учител във „ Фолкванг Хохшуле “ в Есен – Германия и участник в журирането на влиятелни интернационалните състезания. Изкуството му е оценено със суперлативи на четири континента.

Двадесет и двама възпитаници и студенти вземат участие тази година в неговия майсторския клас по цигулка, който се организира в границите на Международния музикален фестивал „ Варненско лято “ 2022. В неделя следва концерт на определени от преподавателя реализатори, както и конкурс за „ Фонд Цигулките “ на Минчо Минчев. Професорът работи всекидневно през цялата сегашна седмица със своите ученици в Националното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов “. В майсторския клас вземат участие най-вече деца и младежи, които са идвали и през предходните години, показа той за Българска телеграфна агенция.

Много значима е отдадеността на преподавателя при работата с бъдещите музиканти и по тази причина вършим всичко по силите си да оказваме помощ с каквото можем, споделя професор Минчев. Най-голямото му благополучие е опцията да дава на надарени деца и младежи качествени принадлежности от персоналния си фонд, който е събирал през годините. Цигулките са дванадесет на брой и всяко лято, в границите на майсторския клас във Варна, след прослушване се избират учениците, които ще свирят на тях през идната година. В комисията влизат с изключение на проф. Минчев още проф. Гинка Гичкова, Димитър Буров и директорката на НУИ „ Добри Христов “ Румяна Петрова. Инструментите се дават за свирене в границите на една година, само че могат да се заслужат още веднъж по-късно. За жал има случаи на неприятно предпазване, само че те са единици, сподели професорът, който бе безапелационен, че цигуларите би трябвало вървят на „ доктор “ за „ имунизация “ и профилактика на своя инструмент постоянно и да се грижат за положителното му здраве.

Проф. Минчо Минчев си спомня, че е взел участие в слагането на началото на майсторските класове на „ Варненско лято “ преди 44 години, когато е поканен проф. Ифра Нийман. Оттогава пътят му е обвързван с фестивала, а в годините е завършена Международната лятна академия с класове по разнообразни принадлежности и оперно пеене. „ Това е едно от моите значими творби. Заедно с Фонда за цигулки, това ме прави благополучен – да можеш да помагаш на хората от разнообразни страни “, споделя той. Радостен е, когато вижда прогрес в развиването на учениците си през годината и по-високо равнище на боравене с инструмента, който по думите му е най-трудният за свирене.

„ Старанието ни да го овладеем по-цялостно и по-задълбочено изисква да се вложи доста труд – това би трябвало да знаят младежите, изключително тези, които желаят да стигнат по-далеч. На тяхната възраст е обикновено да са палави, да им се желае да вършат разнообразни неща, само че е значимо по този начин да си разпределят времето денем, че да им стигне за всичко “, безапелационен е професор Минчев.

Той вижда, че новото време носи доста изкушения за децата, които прекарват много време с телефоните си, вместо да поддържат връзка между тях. „ Спомням си, че моите родители ми бяха споделили ясно, че имам права, когато си извърша отговорностите и в случай че сегашните младежи вкарат този принцип в съзнанието и всекидневието си, ще бъде по-добре. Те желаят доста неща да чуят и видят, намират ги в интернет, това ги обогатява, само че моето чувство е, че там се губи доста време “, споделя професорът и добавя, че е значимо и каква музика слушат подрастващите, изключително бъдещите типичен музиканти.

Учениците от майсторския клас на проф. Минчо Минчев ще се показват в концерт от 19:00 ч. на 17 юли в Градска художествена изложба – Варна, а в 9:00 ч. същия ден е прослушването за „ Фонд Цигулките “ на Минчо Минчев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР