Възможностите за доставки на природен газ от офшорните находища край

...
Възможностите за доставки на природен газ от офшорните находища край
Коментари Харесай

Петкова: Потенциалът за сътрудничество в енергийния сектор между България и Ираел трябва да се използва


Възможностите за доставки на природен газ от офшорните залежи край Израел разиска през днешния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща с Абу Йоси, основен изпълнителен шеф на една от водещите израелски компании за рандеман, произвеждане и търговия на природен газ - „ Делек Дрилинг “, заяви пресцентърът на Министерството на енеергетиката. Фирмата взе участие в създаването на офшорните газови залежи Тамар, Левиатан, Ям Темтиш и Афродита. В момента Израел преструктурира енергийния си бранш, увеличавайки потреблението на газ, за сметка на въглищата и нефта, заради новооткритите огромни находища на природен газ.

По данни на компанията, потвърдените находища в израелската икономическа зона на Средиземно море се правят оценка на към 1000 млрд куб. метра, което би осигурило потреблението на страната за към 130 години. В газовото поле Левиатан залежите възлизат на 453 милиарда куб. м., а в Тамар – 184 милиарда куб. м. Пред министър Петкова господин Йоси удостовери, че с помощта на стратегическото си географско състояние България има обилни преимущества да се трансформира в газоразпределителен център на Балканите. В лицето на вашата страна Израел вижда постоянен сътрудник в региона на енергийното съдействие, добави още Абу Йоси.

По-късно министър Петкова посети електрическата компания „ Хадера “, където се срещна с президента и ръководител на съвета на шефовете Офер Блох и с изпълнителен шеф - Ютаф Ронтал.

„ Впечатлена съм от мащабите на работа в Хадера. Потенциалът за съдействие в енергийния бранш сред България и Ираел би трябвало да се употребява “, съобщи министър Петкова по време на срещата. „ Хадера “ е държавна компания за произвеждане, транспорт, систематизиране и доставка на електрическа енергия, включваща 17 електроцентрали с 63 енергоблока. Инсталираната мощ на компанията е 13 600 MW.

Домакините разясниха, че в Държавата Израел енергийният бранш се преструктурира - сега 60% от електрическата енергия се създава от природен газ, паралелно с това частният бранш навлиза в електропроизводството. Неговият дял е в размер на 30%, като наклонността е през 2020 година електропроизводството от частни мощности да нарасне с още 10%, а през 2030 година въглищата да бъдат сменени напълно с естествен газ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР