Възможностите за активизиране на икономическото сътрудничество между България и Тунис

...
Възможностите за активизиране на икономическото сътрудничество между България и Тунис
Коментари Харесай

Зам.-министър Данчев се срещна с представители на една от най-големите работодателски организации на Тунис

Възможностите за активизиране на икономическото съдействие сред България и Тунис бяха разисквани по време на среща сред заместник-министъра на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев и представители на втората по величина работодателска организация в Тунис „ Конект “.

От страна на организацията в срещата участваха Фуед Гедиш и Имед Бен Джемаа.

„ Тунис е значим и перспективен стопански сътрудник на България и това се удостоверява от данните на стокообмена сред двете страни, който за 2021 година възлиза на 269.2 млн. щ.д. ”, заяви заместник-министър Данчев. По думите му България може да предложи на тунизийския пазар висококачествени артикули, в това число селскостопанска техника, аграрни артикули, храни, тютюн, цигари, текстилни артикули, машиностроителна продукция, машини за хранително-вкусовата и преработвателна индустрия, електроника и електротехника, фармацевтични артикули, мебели и други

По време на срещата беше маркирано, че съдействието с български компании е перспективен метод за разширение на пазарите на Тунис в Европейския съюз, а стратегическото географско състояние на страната ни я дефинира, като входна врата за бизнеса към европейските пазари и директен център сред Европейски Съюз и Близкия изток.

Димитър Данчев акцентира, че би трябвало да се ускори присъединяване в взаимни бизнес конгреси и изложби, които са добра опция за поощряване на контактите сред бизнеса на двете страни и увеличение на стокообмена сред България и Тунис. Той изрази предпочитание по време на съвещанието на Българо-тунизийската междуправителствена комисия за комерсиално – икономическо съдействие през идната година да бъде проведен съпътстващ бизнес-форум с присъединяване на заинтригувани компании от двете страни.

Заместник-министър Данчев приветства подписаното съглашение за съдействие сред Българската търговско-промишлена палатa и тунизийската „ Конект Интернасионал “ и изрази убеденост, че съглашението ще спомогне за определяне на ползотворни контакти в сферите от съвместен интерес.

Фуед Гедиш насочи покана за присъединяване на български компании в идния през декември 2023 година интернационален конгрес в Тунис, в който ще се включат редица африкански страни и страни членки на Европейски Съюз.

„ Конект “ сплотява тунизийски и задгранични частни и държавни компании, които работят в региона на промишлеността, търговията, услугите, селското стопанство и занаятите. Г-н Фуед Гедиш е президент на Конект Интернасионал, в чийто задължения са установяването на контакти с работодателски организации в чужбина, образуване на бизнес делегации и конгреси с акцент върху дребните и междинните предприятия за намиране на сътрудници в региона на търговията и вложенията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР