Възможност за извънредно налагане на таван на цените на ток

...
Възможност за извънредно налагане на таван на цените на ток
Коментари Харесай

ЕК с план да свие търсенето на руски газ с 2/3 още тази година

Възможност за изключително налагане на таван на цените на ток и газ в страните от Европейски Съюз, преразпределяне на високите облаги в браншове и приходите от търговията с парникови излъчвания в помощ на засегнатите от високите цени консуматори, обзор на пазарните правила и ускорено въвеждане на възобновими източници и водород. Това планува показан във вторник от Европейската комисия проект за самостоятелност на Европа от съветски изкопаеми горива много по-рано от 2030 година, като се стартира с газа, в подтекста на съветското навлизане в Украйна.

Планът REPowerEU също по този начин планува ограничения за запасите от газ за идната зима, съгласно които до 1 октомври всяка година газохранилищата в Европа би трябвало да запълнили 90 % от потенциала си . Целта е диверсификация на доставките на газ, ускорение на въвеждането на газ от възобновими източници и подмяна на потреблението на газ за отопление и произвеждане на електрическа енергия. Това може да понижи търсенето на съветски газ в Европейски Съюз с две трети до края на годината, считат от Брюксел.

" Трябва да станем самостоятелни от съветския нефт, въглища и газ. Просто не можем да разчитаме на снабдител, който недвусмислено ни заплашва . Трябва да действаме в този момент, с цел да смекчим въздействието от възходящите цени на силата, да диверсифицираме доставките на газ за идната зима и да ускорим прехода към чиста сила ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според признатите спомагателни насоки към рекомендациите на Европейска комисия от предишния октомври към страните членки за справяне с ценовата рецесия в енергетиката, страните ще могат да контролират цените при изключителни условия. Определено е и по какъв начин страните членки могат да преразпределят приходите от високите облаги в енергийния бранш и търговията с излъчвания към потребителите. Правилата на Европейски Съюз за държавната помощ също по този начин оферират на страните членки благоприятни условия за даване на краткосрочна поддръжка за сдруженията, наранени от високите цени на силата, и за тяхното подкрепяне за понижаване на излагането им на неустойчивост на цените на силата в средносрочен до дълготраен проект, осведомят от пресслужбата на Еврокомисията.

След консултация по отношение на целенасочени промени на Насоките за държавна помощ в подтекста на системата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания, Европейска комисия ще се съветва и с страните членки по отношение на потребността от и обсега на една нова краткотрайна рамка за държавна помощ за даване на помощ за предприятията, наранени от рецесията, и по-специално за тези, които са изправени пред високи енергийни разноски.

Европейска комисия декларира, че продължава своето изследване на пазара на газ в отговор на опасенията по отношение на евентуални нарушавания на конкуренцията от страна на операторите, по-специално на съветския газов монополист " Газпром ".

За да се оправи с покачващите се цени на силата, Комисията ще прегледа всички вероятни разновидности за незабавни ограничения за ограничение на верижния резултат от цените на природния газ към цените на електрическата енергия, като да вземем за пример краткотрайни ценови ограничавания .

Ще се оценят и разновидностите за усъвършенстване на структурата на пазара на електрическа енергия , само че откакто излязат окончателният отчет на Агенцията на Европейски Съюз за съдействие сред регулаторите на сила (ACER) и други отчети по отношение на изгодите и минусите на различните механизми за ценообразуване. Целта е запазването на наличната цена на електрическата енергия, без спиране на доставките и спомагателни вложения в екологичния преход.

Планът REPowerEU ще се основава на два стълба. Единият е разнообразяването на доставките на газ чрез повишен импорт на полутечен и тръбопроводен газ от неруски снабдители и посредством по-големи размери на произвеждане и импорт на биометан и водород от възобновими източници. Другият е и по-бързото понижаване на потреблението на изкопаеми горива в домове, здания, индустрия и енергийна система посредством повишение на енергийната успеваемост, увеличение на възобновимите енергийни източници и електрификацията и превъзмогване на инфраструктурните усложнения.

От Брюксел означават още, че цялостното използване на предложенията на Европейска комисия от " Подготвени за цел 55 " би свило годишно ползване на природен газ в Европейска комисия с 30% , което се равнява на 100 милиарда кубични метра до 2030 година

С ограниченията от проекта REPowerEU бихме могли последователно да премахнем потреблението на най-малко 155 милиарда кубични метра природен газ, което е равно на размера, импортиран от Русия през 2021 година, означават от Европейска комисия. Почти две трети от това понижение може да се реализира в границите на една година, като с това се постави завършек на несъразмерната взаимозависимост на Европейски Съюз от един-единствен снабдител, считат в Брюксел.

Комисията предлага да работи с страните членки за установяване на най-подходящите планове за осъществяване на тези цели, като се стъпи върху към този момент осъществената обширна работа по националните проекти за възобновяване и резистентност, добавя се в известието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР