Възможно ли е да се сформира експертно правителство при настоящата

...
Възможно ли е да се сформира експертно правителство при настоящата
Коментари Харесай

Вижте как би изглеждало експертно правителство с министри - шефове на парламентарни комисии

Възможно ли е да се образува експертно държавно управление при актуалната политическа обстановка?

Противниците на концепцията настояват, че то не би носило политическа отговорност за решенията си. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се разгласи против формулата за експертен кабинет тъкмо затова.

 

Но в актуалната нападателна и динамична политическа среда от ден на ден набира скорост тезата за експертно държавно управление и тя се възприема от мнозина познавачи на политическите процеси у нас.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде новаторската формула  за подобен кабинет - ръководителите на парламентарни комисии да станат министри. " Това държавно управление ще е с къс мандат - до пролетта, до лятото. Но ще е предходна зимата, ще имаме парламент по време на войната ", уточни през днешния ден някогашният министър председател. Точно такива са и страховете на хората - по какъв начин ще изкарат зимата. Независимо от острите нападки сред политиците, хората желаят постоянно държавно управление.  

От Народното събрание на министерския стол
Защо отпред на страната да не застанат ръководителите на парламентарните комисии, някои от тях към този момент са били министри? Наистина е екзотично, само че за какво пък да не се опита и тази формула.

Вярно е, че със сезифовски страдания и кавги депутатите избраха управленията на комисиите, само че това е крачка към взаимна работа.

 

Диалогичност

 

Най-горещ е столът на финансовия министър в този момент, в изискванията на задаваща се криза и нужда за поддръжка на хората и бизнеса. Има смешка, че постоянно финансовият министър би трябвало да споделя „ не “, тъй като той пазителят на парите на страната, само че в актуалната обстановка на висока инфлация може би би трябвало да не помни този присъщ за финансовите министри дебелоглав. Председателят на Комисията по бюджет Петър Чобанов и преди е бил финансов министър, знае по какъв начин се прави бюджет и демонстрира диалогичност. Защо още веднъж да се върне на министерския пост?

 

Председателят на правната комисия в Народното събрание Радомир Чолаков неведнъж е заявявал, че е е отворен за връзка и рационални хрумвания в областта на правораздаването. Самият той още на първото съвещание на правната комисия сложи за разглеждане на законопроекта на „ Продължаваме промяната “ за КПКОНПИ.

Със сериозна експертиза

Начело на икономическата комисия застана икономистът Мартин Димитров от „ Демократична България “, който следи икономическите процеси у нас от доста години.

 

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев към този момент е бил енергиен министър. Едно от първите му оферти в този парламент имаше обществен колорит - битовите консуматори да останат на контролирания пазар.

 

Начело на районната комисия в Народното събрание застана кадър на „ Възраждане “ - Коста Стоянов, който е бил в локалната власт, което пък е сериозна подготовка за по-високите етажи на властта.

 

Екатерина Захариева, която към този момент има опит като външен министър и сега оглавява външната комисия в Народното събрание, още веднъж би могла да се впусне в дебрите на дипломацията.

  

Бившият външен министър Даниел Митов пое Комисията по контрола на службите, сектор, основен за външната политика. Възможно да се стигне до алтернатива Митов или Захариева да поеме поста външен министър, само че поради топлите връзки на Даниел Митов с политици зад Океана везните може да наклонят към него. 

 

Ключовата комисия по вътрешна сигурност пое Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който към този момент има стабилен парламентарен опит и бил член както на вътрешната по този начин и на правната комисии в предходни парламенти. С студен разсъдък би могъл да ръководи вътрешното министерство. като се извърши отколешната фантазия на Движение за права и свободи - техни хора да влязат в Министерство на вътрешните работи и МО на високи постове. 

 

Социалният сектор най-вече приляга на Българска социалистическа партия.

 

Председателят на обществената комисия в Народното събрание Георги Гьоков смени на процедура стола на министър на неволята с депутатското място, което също му е добре познато от години. И с цел да се върне още веднъж на министерски стол, няма да му е нужна акомодация или време за ориентировка.

 

Шефът на просветителната комисия Красимир Вълчев също има добра експертиза в областта на просветата, като и опит като министър, тъй че в негово лице учебните заведения ще срещнат собствен съдружник в решаването на проблемите си.

С точността на скалпела да решиш проблемите

Здравеопазването в кръвта на Антон Тонев, бележит доктор, който в този момент ще управлява отрасловата парламентарна комисия. Като човек който познава здравната система, какво пречи да развърти скалпела и да помогне за лечението на здравната ни система?

 

Вторият човек в парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски и към този момент ръководител на транспортната комисия е с дългогодишна експертиза в областта на превоза и напълно логически вид да оглави транспортното министерство. В някои партийни централи се разисква името на сегашния шеф на Народния спектакъл Васил Василев, който е бил общински консултант на Българска социалистическа партия, за министър на културата.

Младостта като преимущество

Комисията по защита беше поверена на младия народен представител Христо Гаджев, който твърдо и задълбочено отстоява позиции в областта на защитата.

Младият кадър на Движение за права и свободи Станислав Анастасов, който беше и министър на околната среда за малко в държавното управление на Орешарски, в този момент към този момент ръководител на екокомисията в Народното събрание, бързо би поел поста на министър. 

 

Напористият заместник-председател на „ Възраждане “ Цончо Ганев оглави Комисията по туризъм и по пламенните му изявления от парламентарната естрада проличава, че той интензивно се готви по значими тематики за обществото и упоритостта не му е непозната. Заслужава да му бъде да му късмет за министерска кариера.

 

Комисията по спорт пое дългогодишният народен представител от Движение за права и свободи Халил Летифов, който не е обвързван със спорта, само че даже и недоброжелателите на Движение за права и свободи признават, че Движението готви деликатно своите фрагменти и техните дейности като политици са добре аргументирани.

 

За никого няма подозрение, че в случай че има държавно управление, то ще бъде мъчно съединено, за него ще бъдат направени огромни взаимни отстъпки.

Но политиците не би трябвало да не помнят, че не може да бъдат заложници на партийни сметки, а да служат на хората.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР