Възможно ли е да има бъдеще без недостиг на донорски

...
Възможно ли е да има бъдеще без недостиг на донорски
Коментари Харесай

Нов шанс за живот: пациент в Китай получи генетично модифициран свински черен дроб

Възможно ли е да има бъдеще без дефицит на донорски органи?

Учени от Китай направиха пробив в трансплантацията на органи, като сполучливо трансплантираха черен дроб на човек от генетично модифицирано прасе. Това е първият случай в света на трансплантация на черен дроб от генетично модифицирано прасе с понижен риск за отменяне на органа. Операцията е осъществена на пациент в положение на мозъчна гибел във Военномедицинския университет на китайските военновъздушни сили. 96 часа след интервенцията не са следени признаци на отменяне на органа.

Това проучване е от огромно значение, като се има поради, че болесттите на черния дроб предизвикват повече от два милиона смъртни случая в света всяка година. В самия Китай всяка година към 500 000 души се сблъскват с чернодробна непълнота и доста от тях умират заради дефицит на органи за трансплантация.

Традиционната трансплантация на човешки черен дроб е лимитирана от дребния брой донори, макар животоспасяващия ѝ капацитет. С оглед на това потреблението на генетично модифицирани свински органи може да предложи обещаваща опция на обичайното донорство на органи. Това става като усили броя на вероятните донори на органи и предложи нови способи за лекуване на чернодробни болести.

Въвеждането на ксенотрансплантацията среща спънки, свързани с редица етични алтернативи и механически компликации. Въпреки че свинските органи имат забележителен капацитет да заместят човешките органи, тяхната неповторима конструкция и функционалност може да ограничи потреблението им като годна опция на обичайните донорски органи.

За да преодолеят тези провокации, откривателите са създали нови хирургични техники, като да вземем за пример метода на спомагателната трансплантация. Идеята е да се усъвършенства съвместимостта и да се обезпечи оптималната функционалност на органа в организма на реципиента. Този способ включва свързване на черния дроб с една от основните вени на пациента след изваждането му от свинята донор. Той обезпечава положително кръвоснабдяване и оттичане на жлъчта.

Въпреки триумфите, етичните въпроси и евентуалното предаване на патогени от животните на хората остават открити и изискват по-нататъшно разглеждане и контролиране в региона на ксенотрансплантацията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР