Възможно ли да се източват пари за детски надбавки през

...
Възможно ли да се източват пари за детски надбавки през
Коментари Харесай

Деница Сачева: В България има система, която следи образователния статус на децата

Възможно ли да се източват пари за детски надбавки през обществената система на Германия? Броят на българските деца, регистрирани да получават детски, нараства през последните години. Разликата сред помощите там и тук е голяма, а опцията да се заобикалят разпоредбите се трансформира в бизнес. По 150 евро се взимат на черно за попълване на документи за детски. Услуга, която е безвъзмездна и налична на български в центровете по миграция.

Децата - българският бизнес модел в Германия. И правилото, колкото повече, толкоз повече. Размерът на детските надбавки в Германия е към 200 евро на дете и сравнението им с българските 40 лв.. Това е главната информация, когато се заприказва за Германия в Столипиново. Това, което са научили препатилите е, че с цел да ги получават би трябвало адрес.

Според законодателството в Германия за всяко дете се получават детски добавки, само че то би трябвало да е записано на съответен адрес и да учи и живее там.

„ След като детето се записва и е вписано в регистрационната система в Дортмунд, информацията се изпраща към учебния инспекторат. Детето получава поща, че би трябвало да се запише на учебно заведение и до една седмица би трябвало да стартира да учи”, изясни Елена Генова от Бюрото за помощ на европейски мигранти Willcommen Europa, Дортмунд.

Надбавки се отпускат и за деца, които живеят отвън територията на Германия, само че наложително единият родител би трябвало да работи на трудов контракт в страната. Злоупотребите, обаче са факт. Над 81 хиляди български деца са получавали детски надбавки през 2018-а, от тях над 6 хиляди живеят отвън Германия. Никой не може да каже дали зад тази цифра стоят действителни хора.

„ За страдание не мога да ви кажа дали зад числата стоят действителни хора. Това не го демонстрира статистиката. Когато се кандидатства за детски помощи, не е наложително децата да участват. Достатъчно е да се даде самият документ. Не можем да изключим злоупотреба”, изясни Верена Вестер – юрист и претендент за евродепутат.

„ Системата ги изпуска, тъй като, както знаем, немската страна е извънредно деликатна във връзка с персонални данни. И да вземем за пример, един от проблемите е, че вие може да употребявате непознати деца, да докажете, че имате потребност, примерно, от повече пространства, повече помощи, и т.н.”, сподели Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

Пари за обучение могат да получават и хората, които са регистрирани в бюрата по труда, с цел да учат немски. За първи път в България има осведомителна система, която да наблюдава какво се случва с децата. Ние би трябвало да сме сигурни, че децата вървят на учебно заведение, че имат опция да получат положително обучение. Ние повдигнахме този въпрос на европейско равнище и е реализирано съглашение страните членки на Европейски Съюз да обменят информация за децата и техния учебен статус. Това сподели заместител министърът по образованието Деница Сачева в ефира на „ Здравей, България”.

Проблемите са в доста измерения. Едното от тях е обвързвано със обществените помощи, другото е обвързвано с образованието, акцентира тя.

„ През последните две години се вършат опити да се разпознават всички деца, които са в риск, да се обвърже приемането на обществени помощи с посещаването на учебно заведение. Обсъждат се и спомагателни ограничения, които могат да се вземат. Част от проблемите са в две измерения. Едното е обвързвано с дискриминирането и с невъзможността да се одобряват разликите, а другата част от проблемите са свързани с ниския учебен статус, който дава опция да се злоупотребява както с децата, по този начин и с по-възрастните”, добави заместник-министърът.

По данни на Гранична полиция 87 хиляди деца са отвън страната сега, съобщи Сачева. В Германия орис 333 339 български деца в общообразователните учебни заведения, 4200 в професионални учебни заведения.

„ Вероятно има и деца, които не вървят на учебно заведение. Предложили сме на Германия взаимен план, с цел да проследим какво се случва с тези деца”, сподели тя.

Заместник-министърът съобщи, че е допустимо деца, които получават помощи в Германия, да живеят в България и това е постоянно срещана процедура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР