Възможно е понижението на цените на горивата на бензиностанциите да

...
Възможно е понижението на цените на горивата на бензиностанциите да
Коментари Харесай

Защо горивата поскъпват по-бързо, отколкото поевтиняват - версията на търговците

Възможно е понижението на цените на горивата на бензиностанциите да е по-бавно в сравнение с покачването. Това може да се дължи на обезпечаване на риска от страна на търговците, само че и от желанието на част от тях да се възползват от пазара, сподели през днешния ден по Би Ти Ви ръководителят на Управителния съвет на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред Би Ти Ви. Тя сплотява 16 от най-големите търговци на горива.

" Няма търговец, който да желае да загуби от пазар. В същото време множеството от търговците желаят да се възползват от този пазар. Ние възпитаваме нашите търговци и сме удовлетворени от тях, когато продават скъпо, само че това е решение на висшия мениджмънт. Смятам, че идващите няколко седмици поевтиняването ще продължи, тъй като доставните цени, към този момент в действителност са по-ниски. През 2019 година цените бяха постоянни, имаше аргументи за покачване. Ние не се възползвахме от това ", добави той.

Коментарът му беше във връзка фактът, че в петък (6 март) цените на петрола се сринаха с 30%, което е най-голям спад от 1991 година насам, когато стартира Войната в Залива. В същото време, по данни на профилирания уебсайт, следящ цените на горивата fuelo, сред 8 и 12 март цената на бензина се е намалила с 3 стотинки до 2.19 лв/л приблизително. Дизелът е по-евтин с 4 стотинки до 2.23 лв.. Пропан-бутан е поевтинял с 2 ст. до 0.96 лв/л, до момента в който цената на метана не е мръднала.

" Сегашното закъснение, в случай че по този начин го възприема пазара, е по-скоро неустановеност дали това намаляване нямаше да завърши в рамките дневно или два ", изясни Терзиев. Той направи и забележката, че в уеб страницата fuelo има закъснение на цените и изминавайки към 300 километра през днешния ден сутринта, е видял вериги, предлагащи бензин и дизел на цени сред 2.10 и 2.15 лв..

Поевтиняването ще е наклонност в идващите седмици

" Цените на бензиностанцията бележат спад и това ще бъде наклонност в идващите няколко седмици ", сподели още Живодар Терзиер. Той не изключи опцията до края на март крайната цена на бензина и дизела да е към 2 лв., само че при прилагане на всички отстъпки и бонуси, които веригите оферират. В другите компании те са сред 1 и 7-8 стотинки

Забавянето на намаляването на крайните цените той изясни с това, че сегашните цени са за фючърсни покупко-продажби за месец май, когато ще бъде доставен петролът на рафинериите за произвеждане. " Към днешна дата рафинериите създават петрол, който е платен през фючърсни интервенция през ноември и декември. Доставен в януари и февруари. Той е надалеч по-скъп от равнищата в този момент - 55-60 $ за барел ", разясни Терзиев.

Председателят на УС на Българска петролна и газова асоциация добави, че по какъв начин ще се движат цените на бензиностанции зависи от моментните наличия. " Оборът на огромните компании е 30-45 дни, с цел да завъртят наличностите. За февруари и март промишлеността загуби няколко десетки милиона от преоценки на наличия. В международен мащаб загубите са за няколкостотин милиарда (вероятно $, б.а.), тъй като ще продаваме стока на цени ниски, а е купена на по-високи ", сподели още Живодар Терзиев.

Коментирайки обстановката с ковид в България той уточни, че от понеделник веригите бензиностанции са в спешна обстановка. " Дезинфекцираме, има опция да се ограничи влизането в закритите пространства, както с цел да опазим нашият личен състав, по този начин и да спрем разпространяването на болестта ", добави Терзиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР