Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък. Това

...
Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък. Това
Коментари Харесай

Ангелов: Масовото ваксиниране вероятно ще бъде възстановено от четвъртък

Възможно е всеобщото имунизиране да бъде възобновено в четвъртък. Това разгласи по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е на посещаване в Кърджали. По думите му в региона има скрита заболеваемост.

Той уточни, че управлението на Изпълнителната организация по медикаментите е обсъждало тематиката с европейските си сътрудници през днешния ден.

Проф. Ангелов беше безапелационен, че са " неистини " изказванията, че нашата страна е сключила контракт единствено с " АстраЗенека " и " Санофи " и това е довело до бавните темпове на имунизационната акция у нас.

От думите му стана ясно и че сме отхвърлили първичното систематизиране на дозите, защото за България те щели да са прекалено много - 36 млн., което щяло да докара до " 200 милиона " по-голям разход: " Ще бъде ли това занемареност от моя страна - да ".

Затова и България поръчала 18 млн. дози - с концепцията всеки от търсените 65-70% от дейното население, които би трябвало да се имунизират, да има избор сред три типа ваксини - и РНК, векторна и антигенна. Защо обаче получаваме толкоз малко ваксини? " Този въпрос не задавайте на министъра на опазването на здравето ", съобщи Ангелов.

Според него не България, а Европейска комисия е контрактуван сътрудник на фармацевтичните компании: " Ние сме поставяли въпроса на доста високо равнище, отговорът е, че имунизациите идват по метода, по който идват ". Той загатна, че някои европейски страни може да не са спазили условието да не водят независими договаряния: " Има ли договаряни количества ваксини отвън договорите, които има Европейска комисия с дадената страна - аз не мога да ви отговоря на този въпрос, само че този въпрос се слага от европейски медии, които и аз чета с интерес и си слагам този въпрос ".

" Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост, т.е., някои от пациентите с клинични признаци не се изследват по разнообразни аргументи. МБАЛ Кърджали има 340 кревати, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях 94 са заети. Винаги 16 кревати държим за запас, като той се основава сега в който останат по-малко от 10 свободни кревати. Интензивните кревати са 10, като три са заети. Има опция за 25 реанимационни кревати. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са имунизирани. За предходната година позитивните сътрудници са били 75, а за тази 16. Ясен е резултата от имунизациите ", разяснява Ангелов. По думите му обстановката в региона е постоянна и няма дефицит на лекарства.

" Ако гледаме числата, нещата наподобяват близки до обстановката през октомври и ноември. Колегите в лечебните заведения обаче са спокойни, няма го този боязън от есента, тъй като към този момент сме доста по-подготвени и оборудвани. Не се усеща този напън върху здравната ни система. За София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от който половината са за пациенти с ковид ", сподели още здравният министър. Той добави, че на следващия ден ще бъде извършена среща с шефовете на лечебни заведения в столицата, с шефа на РЗИ и със столичния кмет, с цел да решат дали ще има ново стягане на ограниченията. Ангелов бе безапелационен, че локалният метод е най-правилен и обективен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР