Възможно е да се наложи промяна на цените на електроенергията,

...
Възможно е да се наложи промяна на цените на електроенергията,
Коментари Харесай

Промените при студения резерв може да променят цените на тока

Възможно е да се наложи смяна на цените на електрическата енергия, които са в действие от 1 юли 2020 година Това ще стане, в случай че се понижи размерът на студения запас, каквито планове показва държавното управление с препоръчаните законови промени за студения запас, плащан сега главно на електроцентралите на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган и на противоречивия енергиен необут Христо Ковачки, подхванати от държавното управление в опит за разграничение от Движение за права и свободи.

Предположението е на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов в отговор на въпрос на Mediapool би трябвало ли преразглеждане на ценовото решение, в което на " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО) са приети разноски за 57 млн. лева за леден запас до края на юли 2021 година

" Ако се понижи размерът на студения запас, може да докара до смяна в мрежовите такси. Това, респективно, може да докара до смяна на ценовото решение на КЕВР. Но това ще бъде разисквано занапред. Не може да се каже нищо, преди да видя закона ", съобщи Иванов преди съвещанието на парламентарната енергийна комисия във вторник, на което кандидат-членовете за новия състав на регулатора бяха изслушани.

Преди това поправките за студения запас бяха прегледани в районната комисия като част от преходните и заключителните разпореждания на поправения преди второ четене в пленарна зала Закон за локалното самоуправление. Те бяха импортирани незабавно, с цел да може да се одобряват и да влязат в действие допустимо най-бързо и до 1 август 2020 година министърът на енергетиката да издаде заповед, с която да разпореди студения запас най-вероятно на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Това ще стане след разбор на EСО, който се чака да предложи орязване на студения запас поради пониженото ползване на електрическа енергия. Как ще се дефинира какъв брой ще се заплаща на определения служебно производител не е ясно.

Според Иванов размерът на студения запас, за който ЕСО заплаща, би трябвало да бъде понижен. В момента по норматив той би трябвало да е 1000 МВ, само че е 650 МВ, като преди две години беше повишен от 500 МВ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР