Възложил съм на ресорните министри да мислят как да закрием

...
Възложил съм на ресорните министри да мислят как да закрием
Коментари Харесай

Борисов нареди закриването на ДАБЧ

Възложил съм на отрасловите министри да мислят по какъв начин да закрием Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ). Това е декларирал министър-председателят Бойко Борисов по време на държавното съвещание, извършено на 21 ноември 2018 година, излиза наяве от стенограмата.

„ Възложил съм на няколко от сътрудниците тук да мислят по какъв начин да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си Министерство на вътрешните работи, Министерство на правораздаването и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос “, изяснява министър председателят.

„ Външно министерство ще се занимава с културата, дружно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние по този начин или другояче в този момент го вършим “, разяснява Борисов.

На 29 октомври при огромна акция в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) бяха арестувани над 20 души, измежду които ръководителят Петър Харалампиев и основният секретар Красимир Томов. Разследването е за корупция при издаването на документи за български генезис на чужденци. Подкупите са достигали до 5000 лв..

Преди седмица министър председателят Борисов разпореди инспекция на издаваните български паспорти на непознати жители за 5 години обратно.

Обвиненията към Петър Харалампиев са за рушвет от 5000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, с цел да влияе на свои подчинени и те да задвижат документи за българско поданство.

Главният секретар на ДАБЧ Красимир Томов е упрекнат, че два пъти е повлиял на собствен зависещ, с цел да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. От сейфа му бяха конфискувани над половин милион лв..

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР