Възложихме на външна компания мултидисциплинарно изследване на всички аспекти от

...
Възложихме на външна компания мултидисциплинарно изследване на всички аспекти от
Коментари Харесай

Красимир Дачев за горите: Изгониха горските и там действат политиците

Възложихме на външна компания мултидисциплинарно проучване на всички аспекти от развиването на горите у нас, защото видяхме признаци на утежняване на положението им. След 60-70 години непрестанен растеж на увеличение на годишния приръст в горите, от няколко години растежът се забавя, което значи, че горите не се отглеждат както би трябвало, не се поставят грижите. Това сподели заместник-председателят на БТТП Красимир Дачев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Всяка година площта на горите у нас се усилва по натурален метод. Проблемът е, че не се вършат вложения в гората. „ Там влезе политиката. Изгониха горските и там работят политиците. В последните години навлезе доста мощно. До момента имаше баланс. Лесовъдите не знаят какво да вършат, защото в политиката влязоха еколози, които започнаха да си измислят всякакви неща ", изясни той.

Изследването демонстрира, че гората усвоява въглероден диоксид до 60 години. Когато дърветата минат 60 години, стартира да понижава складирането на въглероден диоксид, изясни той. Горите стартират да линеят, не се чистят, не се построява инфраструктура, няма противопожарни просеки, уточни той.

Анализите на икономисти демонстрират, че 1 милиард лв. са пропуснатите изгоди. Той даде образец с Естония, чиято повърхност е колкото площта на горите в България. „ 20% от Брутният вътрешен продукт получават от дървесината, тъй като те отглеждат гори. Най-добрите страни с най-хубави гори в света са Австрия, Финландия, Швеция, Германия. Нормалният им рандеман е от 75 до 95% от годишния приръст. Миналата година ние сме на 43%. Горите би трябвало да се чистят. Ние сме естественият лешояд, естествените другари на гората ", изясни Дачев.

30-40% от дребните мебелни и преработвателни предприятия са банкрутирали. През миналата година са импортирани към 1 милион кубически метра дървесина от чужбина, означи той.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР