Възлагаме на главния архитект да започне процедура за конкурс по

...
Възлагаме на главния архитект да започне процедура за конкурс по
Коментари Харесай

В СОС обмислят промени в Устройствения план около Паметника на Съветската армия

Възлагаме на основния проектант да стартира процедура за конкурс по Подробния организационен проект, чрез която да осмисли по нов метод общественото пространство към Паметника на Съветската войска. Това съобщи пред БНР съветникът Антон Койчев от групата на ГЕРБ-СДС в СОС. Той разясни, че паметникът е държавна благосъстоятелност. Затова с него се разпорежда регионалната администрация.

" На нея се разпорежда да извърши решението на Общинския съвет ", сподели Койчев.

Повод за думите му е решението на Комисията по обучение и просвета в Столичния общински съвет от 7 март за ремонт и пренасяне на монумента от общинската земя в Княжеската градина. Предстои дефинитивно решението да бъде взето и на съвещание на Столичния общински съвет в четвъртък.

" Собствеността на Паметника на Съветската войска не е общинска, а държавна. Този въпрос би трябвало да се дискутира от Министерския съвет и от Народното събрание. Паметникът е интернационално предпазен, тъй като е закрепен от двустранните връзки сред Руската федерация и България. От историческа позиция се твърди, че това не е войнишки монумент, а той е включен в листата като подобен. Той е отдаден на Трета украинска войска, която е част от Червената войска. Свързан е напълно с Втората международна война. Битката с паметниците няма да реши нито един проблем, нито ще спре войната в Украйна ", сподели Калоян Паргов. 

Според Антон Койчев изявлението на Калоян Паргов е " цялостно с юридически и фактологически грешки “.

По думите на Иво Божков от групата на Демократична България в Столичния общински съвет " този монумент на една агитация би трябвало да бъде изместен в музей ". По думите му това е най-високият монумент на Червената войска в цяла Европа ".

" Пред паметника ще бъде сложена осведомителна табела, която да обяснява историческата истина за този паметник ", изясни още Койчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР