Възгласи оставка и сблъсъци в коридорите на НДК придружиха речта

...
Възгласи оставка и сблъсъци в коридорите на НДК придружиха речта
Коментари Харесай

Възгласи Оставка при речта на Нинова, сблъсъци в коридорите и обща снимка на опозицията

Възгласи оставка и конфликти в коридорите на НДК придружиха речта на Корнелия Нинова по време на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия през днешния ден. Причина станаха подозрение в легитимността на конгреса, операция на броя на делегатите, лист със възбрана за влизане на огромна част от тях, както и процедурни хватки, с които управлението пробва да избегне политическа полемика всъщност и настояването за промяна на ръководителя на партията.

Напрежението стартира още преди началото на съвещанието. Причина за това стана черен лист, поради който защитата попречи на Кирил Добрев и други делегати да влязат в залата. Първоначално в залата се развихри спор във връзка опитите на управлението да неглижира единствения документ с политическа задача и съответни задания.

Инициатори на резолюцията са изтъкнати социалисти и членове на партийното управление в разнообразни интервали - Георги Пирински, Захари Захариев, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Сергей Станишев, Пламен Младенов. Подписите са поставили още Явор Куюмджиев, Валери Жаблянов, Юрий Асланов, Ваня Добрева, Ана Пиринска и Катя Николова.

Евродепутатът Петър Витанов изиска първа точка в дневния ред да бъде преустановяване на пълномощията на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Предложението му обаче не беше гласувано от ръководещия съвещанието Георги Свиленски, който настоя, че е противоуставно. Друг пратеник - Петър Мутафчиев, уточни, че деветима делегати по решение на Народно събрание на Българска социалистическа партия са отстранени непозволено от съвещанието и изиска да се възвърне правото им да участват. Това е противоуставно, не може Народно събрание да трансформира решения на конференциите, уточни той. 

 Георги Пирински пред Dir.bg: Внесохме резолюцията, тъй като Българска социалистическа партия прави конгрес без политически документ Виж още

Делегати разкриха игра с кворума от страна на управлението, като показаха забележим за всички образец - няколко минути преди съвещанието бяха регистрирани към 500 делегати, а незабавно по-късно броят им на хартия надвиши 800. Това подпали ситуацията както в залата, по този начин и отвън нея, а представители на опозицията оповестиха конгреса за нелегитимен.

Напрежението внезапно се увеличи. Първо оставените наложително отвън съвещанието пробваха да влязат. Опитите на защитата да им попречи физически докара до конфликти и грозни подиуми, които като по знамение не ескалираха в нещо още по-сериозно.

Докато Корнелия Нинова четеше декларацията си от трибуната, от коридорите се чуваха бурни възгласи " Оставка! ", а половината делегати, измежду които и най-дългогодишният водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев. напуснаха залата в символ на взаимност със съидейниците си извън. В един миг на открито се озоваха над 250 делегати, а по документи кворумът вътре продължаваше да бъде от над 800 души.

 Станишев, Пирински и още социалисти с политическа резолюция за конгреса на Българска социалистическа партия Виж още

Станишев беше безапелационен, че дневен ред с процедурни хватки, не е съответен на дневния ред.

" Занимаваме се с стратегия, правилник, а не с цените, с енергийната обстановка, с войната, с идните избори. Занимаваме се със себе си. Това дава знак на хората, че не ни интересува какво ни споделят те ", сподели още Станишев и добави, че взе участие в демонстрацията против метода на ръководство на Българска социалистическа партия дружно с голям брой други делегати в " опит да се избави нашата партия, тъй като това е наша отговорност ".

Делегатите запаметиха демонстрацията на неодобрение с обща снимка на стълбите пред Зала 3 на НДК, след което се върнаха за присъединяване в конгреса.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР