Въздушни удари поразиха столицата на Судан, Хартум, въпреки примирието, целящо

...
Въздушни удари поразиха столицата на Судан, Хартум, въпреки примирието, целящо
Коментари Харесай

Криза в Судан: Въздушни удари поразиха Хартум

Въздушни удари поразиха столицата на Судан, Хартум , макар примирието , целящо да разреши на цивилното население да избяга. Армията разгласи, че е атакувала града, с цел да прогони своите паравоенни противници – Силите за бърза поддръжка / Съюз на българските писатели /, предава „ BBC “.

Размириците ескалираха , макар че враждуващите страни обявиха, че ще удължат примирието с още три дни . Съобщава се за над 500 починали , като се счита, че действителният брой на жертвите е доста по-голям. В момента милиони хора са блокирани на територията на Хартум.

Командващият армията военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан и началникът на Силите за бърза поддръжка военачалник Мохамед Хамдан Дагало , по-известен като Хемедти, се борят за превъзходство и власт и не са съгласни с проектите за включване на паравоенната група в състава на армията. Генералите се споразумяха за филантропично помирение след интензивни дипломатически старания от страна на прилежащите страни, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Организация на обединените нации. То беше удължено , само че не се резервира . Според армията обаче към момента не е ясно какво ще се случи на идващия стадий от съглашението, реализирано с посредничеството на Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

Според суданския предприемач и човеколюбец Мо Ибрахим понастоящем страната се намира в революция , като не трябва да се позволява спорът да се разрасне отвън границите ѝ и да се трансформира районен .

Дипломатическият сътрудник на “BBC ” Пол Адамс , който следи деликатно събитията от кенийската столица Найроби, твърди, че размириците са съсредоточени основно в северната част на Хартум , покрай мястото, където се сливат реките Синя и Бяла Нил, само че локалните поданици от всички елементи на града се боят да изоставен домовете си, защото не са сигурни дали е по-опасно да останат или да изоставен.

 К онтролно-пропускателни пунктове

По-рано през днешния ден Световната продоволствена стратегия разгласи, че възобновява интервенциите си в Судан , отменяйки решението си да се отдръпна преди две седмици, откакто трима  служители от нейния личен състав починаха при насилствени прояви в Хартум.

Хамид Халафала от Института за политика на Близкия изток „ Тахрир “ е един от хората, които не са съумели да избягат. Той споделя: „ Когато има доста мощни бомбардировки, които са наоколо до нас, ние се укриваме в къщата, опитваме се всички да се съберем в една централна стая, надалеч от прозорци и стени, и просто лежим на пода, до момента в който отмине. Когато офанзивите са малко по-далеч, се опитваме да използваме спокойните часове, които имаме – няколко часа дневно, с цел да излезем небрежно и да вземем това, от което се нуждаем. Това също е доста рисковано, само че би трябвало да го създадем. “

Халафала добавя, че кварталът му е посипан с контролно-пропускателни пунктове на Съюз на българските писатели , а хората рискуват живота си всякога, когато би трябвало да ги прекосят. Мъжът споделя още, че не е имал никаква вода в дома си, откогато спорът е почнал, по тази причина е заставен да я получава от съседи, които имат кладенци в домовете си.

По публични данни първият огромен полет , претрупан с медицински консумативи и други жизненоважни артикули, е дошъл в страната. Международният комитет на Червения кръст / МКЧК / удостовери, че в Порт Судан е кацнал аероплан с осем тона филантропични доставки, в това число здравни комплекти за лечебните заведения. Над 70% от здравните заведения в столицата бяха принудени да затворят порти вследствие на размириците, които избухнаха на 15 април.

Както е известно, редица непознати страни поставят старания да изтеглят свои жители , които се намират в Судан , на фона на хаоса , обхванал цялата страна. Вчера държавното управление на Обединеното кралство заяви, че ще провежда последния евакуационен полет през днешния ден – два дни откакто разгласи, че е прекратило интервенцията по извеждане на английски жители. Министерството на външните работи посъветва искащите да изоставен страната да се насочат към пункта за евакуация в Порт Судан преди 12:00 ч. локално време. По публични данни досега са евакуирани 2122 души.

Организиран от Съединени американски щати ескорт също е дошъл в Порт Судан , с цел да изтегля още американски жители с транспортен съд до Джеда, Саудитска Арабия. В изказването се споделя, че стотици американци към този момент са отпътували сполучливо след дипломатите, евакуирани с въздушен превоз преди седмица.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР