Въздействието на човешката дейност върху земната система може да доведе

...
Въздействието на човешката дейност върху земната система може да доведе
Коментари Харесай

Земята може да изпадне в непредсказуем хаос, предупреждават физици

Въздействието на човешката активност върху земната система може да докара до непредсказуем безпорядък, от който няма връщане обратно , пресметнаха физици.

Използвайки доктрина, замислена за моделиране на свръхпроводимостта, екип от физици, управителен от Алекс Бернадини от Университета в Порто, Португалия, сподели, че след избран миг няма да можем да възстановим равновесието на климата на Земята.

Ограниченото количество човешка активност може да трансформира Земята в парник, от който няма връщане обратно. Те разказват в детайли работата си в публикация, оповестена през април 2022 година на сървъра arXiv, която следва да бъде рецензирана.

" Последиците от изменението на климата са добре известни (суши, горещи талази, рискови феномени и т.н.) ", сподели физикът Орфеу Бертолами пред Live Science предходната година.

" Ако системата на Земята навлезе в региона на безредното държание, ще загубим всякаква вяра да решим казуса по някакъв метод. "

От няколко години насам рисковите метеорологични феномени наподобява се случват по-редовно. Пламват горски пожари, бушуват стихии, температурите доближават нови върхове. Климатолозите предизвестяват, че това е разследване от човешката активност, като да вземем за пример изгарянето на изкопаеми горива, обезлесяването и увеличението на земеделието.

Това докара до предлагането за нова геоложка ера: антропоцен - интервал, в който човешката активност е довела до доста и видимо влияние върху цялата земна система, състояща се от геосфера, биосфера, хидросфера и атмосфера.

Антропоценът ще последва холоцена , почнал преди към 11 700 години, а учените оферират началото му да е към средата на 20-и век - пикът на нуклеарната епоха . Бернадини и сътрудниците му вземат решение да моделират прехода от холоцена към антропоцена като фазов преход и надлежно да изчислят бъдещата му траектория.

Фазовите преходи са доста постоянно срещани. Терминът се отнася до метода, по който даден материал минава от едно положение в друго. Твърдо вещество се топи в течност, а течност кипи в газ. Един метал минава от обикновено положение в свръхпроводимо. Всяко от тези положения има повратна точка, при която равновесното положение претърпява дълбока смяна в друго положение.

Системата на Земята не е материал, само че проучванията демонстрират, че моделирането на фазовите преходи може да се употребява за прогнозиране на климатичните промени с прочут триумф. Бернадини и сътрудниците му употребяват теорията на " Гинзбург-Ландау " - създадена за моделиране на свръхпроводимостта - и я ползват към антропоцена въз основа на температурата, като стартират от равновесната точка на холоцена.

Сега човешкото въздействие е лимитирано . Нашият свят разполага с лимитирано количество обитаемо пространство, лимитирано количество запаси и лимитирана скорост, с която можем да ги използваме. Като имат поради този оптимален потенциал, откривателите вземат решение да картографират вероятните резултати от фазовия преход към антропоцена благодарение на логистична карта - инструмент за проучване на това по какъв начин от една елементарна точка могат да се развият комплицирани резултати и даже безпорядък.

Резултатите от тях демонстрират, че не е наложително да сме се запътили към сигурна климатична крах . Възможно е да следваме напълно закономерна и предвидима траектория, чиято последна точка е стабилизиране на климата при по-висока междинна температура от сегашната. Това... към момента не е добре, като се имат поради смъртоносните последствия, които към този момент следим върху хората и другите животни.

Но в по-крайния край Земята се сблъсква с безпорядък. Това значи, че системата на Земята се развива в безредно държание - рискови сезонни съмнения и метеорологични феномени - което изключва опцията за прогнозиране на бъдещото държание на системата, което прави невероятно смекчаването му. Това значи, че би било извънредно мъчно, в случай че не и невероятно, да си пробием път назад към постоянен климат.

" Разделяйки човешките действия на многочислените им съставни елементи, ние изследвахме случай, при който единствено два от тези съставни елементи следват логистични карти и взаимодействат между тях ", пишат откривателите.

" Дори за този елементарен случай наблюдавахме появяването на безредно държание в равновесните точки на земната система. Това води до евентуално значими последствия, в случай че най-малко някои съставни елементи на човешките действия фактически следват логистични карти, което е много рационална догадка, като се имат поради физическите ограничавания на системата на цялата планета, в която живеем. "

Този резултат не е неминуем, което е известно облекчение . Но откривателите споделят, че би трябвало да го преглеждаме като действителна опция за създаване на тактики за намаляване на климатичните промени и ръководство на земната система в бъдеще.

Статията на екипа се появява на сървъра за предпечатни изявления arXiv.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР