Въвеждането на зони с ниски емисии няма да бъдат особено

...
Въвеждането на зони с ниски емисии няма да бъдат особено
Коментари Харесай

Асоциация: Зоните с ниски емисии ще преместят замърсяването ...

Въвеждането на зони с ниски излъчвания няма да бъдат изключително ефикасен инструмент в битката за чистотата на атмосферния въздух. Това съобщи на форума " Зони с ниски излъчвания - положителни практики и хрумвания " Светослав Пенчев от " Българска петролна и газова асоциация ". Форумът бе и с интернационално присъединяване, онлайн опит споделиха и представители от Краков и Гърция.

За да бъде сполучлива политиката за чистотата на атмосферния въздух, е нужна национална политика и тя би трябвало да обхване както превоза, по този начин и най-големия проблем – битовото отопление. Пенчев цитира данни от проучвания, които сочат, че едвам 10 % от замърсяването с ФПЧ в Пловдив се дължи на превоза, а в София - 9 %.

" Според Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018-2022 година " излъчванията ФПЧ 10 в Пловдив от превоза са 16 тона, а от отоплението са 253 тона. Това е 16 пъти повече разлика, това са данни за 2016-2017 г, само че през днешния ден обстановката не е изключително друга. Всичко това приказва, че главният замърсител в градовете не е превозът, а битовото отоплението през зимата, разяснява Пенчев. Според него въвеждането на зони с ниски излъчвания ще докара до обществени и стопански проблеми, ще се ограничи подвижността на най-уязвимата част от население. Ще се стигне до натрупването на коли в граничните региони, където зоните завършват. Така ще се получи пренасяне на замърсяването от центъра в покрайнините на града.

Според него би трябвало да работим за потреблението на така наречен преходни горива – пропан-бутан, природен газ и водород в превоза. Трябва да се разчита също и на бензиновите хибридни мотори.

Сега би трябвало да решим какво ще вършим 2035 година, с цел да може промишлеността да работи в тази посока, сподели Пенчев и акцентира, че газификацията пък е едно от решенията за битовото отопление.

Лукаш Франек от Община Краков пък показа, че откакто в Краков забранили използването на въглища за отопление, качеството на атмосферния въздух внезапно се подобрило. Оказало се, че жителите на града сами поискали общината да вземе ограничения, откакто градът се оказал в мъгла от пушека на отопляващите се на твърдо гориво.

Около 3-4 години лишило да се свикне с новите правила, като общината вложила съществени средства, подпомагайки жителите да подменят отоплителния апарат.

В момента Краков също се готви за въвеждането на зони с ниски излъчвания, до края на тази година това би трябвало да стане в региона към града, а 2024-2025 година такива би трябвало да има в целия град.

Има предложение евронормите за коли да бъдат най-малко Евро 4 за бензинови коли и Евро 5 за дизеловите и на всеки две години да се подвига равнището.

" Това е доста амбициозна цел, сега текат разбори, само че не мисля, че можем да създадем такава амбициозна първа стъпка ", разяснява Лукаш Франек на форума. Контролът в зоните с ниски излъчвания поляците считат да управляват с камери. Който влиза в зоната първо ще би трябвало да записва на уеб страница номера на автомобила.

Едно от зелените и атрактивни решения за възстановяване чистотата на въздуха в Гърция пък е финансови тласъци за тези, които вършат отвесни градини по фасадите на постройките, те получават 20 % отстъпка от общински такси.

Свързани вести Дискутират методите за справяне с мръсния въздух в Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР