Въвеждането на по-гъвкав подход за многофондови инвестиции ще даде положителен

...
Въвеждането на по-гъвкав подход за многофондови инвестиции ще даде положителен
Коментари Харесай

Политиката на сближаване е много повече от преразпределение на средства към по-бедните държави-членки

Въвеждането на по-гъвкав метод за многофондови вложения ще даде позитивен резултат за районната политика.

Основната капиталова политика на Европейски Съюз и един от най-конкретните изрази на взаимност в Съюза – политиката на доближаване, съставлява доста повече от преразпределение на средства към по-бедните страни членки, макар че то към момента е нейна характерност. Тя е мощен инструмент за районно развиване с капацитет за ориентиране на ресурсите към реализиране на задачите на Европейския съюз и за възстановяване на административните практики и просвета в цяла Европа, въпреки и като индиректен резултат на кохезионната политика.

Това разяснява през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при присъединяване си в конференцията на Комитета на районите и Националното съдружие на общините в Република България на тематика „ Отражението на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз след 2020 година върху локалните и районните управляващи “.

Николай Нанков съобщи, че бъдещата политика на доближаване ще продължи да играе ролята на мощна и директна връзка сред Европейски Съюз и неговите райони и градове. Според него новият кохезионен пакет носи редица позитиви за районната политика. Един от тях е усилването на териториалното измерение на политиката на доближаване посредством новата интегрирана цел „ Европа по-близо до жителите “. По думите на министъра позитивно отражение ще даде въвеждането на по-гъвкав метод за многофондовиинвестиции – многофондово финансиране и даже многофондови стратегии, които дават опция за регионализиране на вложенията и фокус върху спецификите и потребностите на съответните територии. Има усилване на децентрализирания метод на ръководство на стратегиите, което също е причина за осъществяване на вложения с висока добавена стойност, регистрира още той.

Полицентричната конструкция и мрежа от градове следва да е в основата на постигането на стабилно и уравновесено териториално развиване, което следва да бъде един от стълбовете на политиката за териториално доближаване на Европейски Съюз и основен принцип при установяване на обсега на поддръжката по линия на европейските фондове.

Ето за какво бъдещата политика за доближаване следва да бъде ориентирана по-фокусирано към равнене на свързаността и достъпа на районите до Единния европейски пазар, уточни Николай Нанков. Трябва да се ускори нейният интегриран темперамент и териториална устременост и да се поддържа построяването на полицентрична европейска територия с уравновесено систематизиране на градовете мотори на напредък и техните опорни центрове.

Регионалният министър уточни, че през двата програмни интервала, в които страната ни получава средства от еврофондовете, районната политика на България е съобразена с европейското финансиране и с задачите на Кохезионната политика. Това е довело до забележими резултати в нашите градове и райони, само че все пак не престават задълбочаващите се социално-икономически диспропорции в развиването на регионите. По думите му, макар опциите посредством новата кохезионна политика на Европейски Съюз, са нужни спомагателни старания от наша страна и въвеждане на нови подходи в районната политика на страната, което да ускори резултата от политиката за доближаване на Европейски Съюз.

Ние също предвиждаме известна смяна в метода на териториално равнище, която да е в унисон с метода на европейската кохезионна политика и новите регламенти, уточни Николай Нанков и подсети, че Министерството на районното развиване и благоустройството стартира спор за ново райониране на страната за по-устойчиви райони. Разглеждат се и разновидности за усъвършенстване на системата от стратегически документи за районно и пространствено развиване. Една от идващите стъпки е и смяна в нормативната уредба на национално равнище. Работи се и по правенето на социално-икономически разбор на регионите в страната, който да бъде употребен за подготовка на бъдещите планови и стратегически документи.

Разчитаме на дейното подпомагане от страна на НСОРБ и останалите ни сътрудници, с които би трябвало да работим в тясно съдействие, с оглед обезпечаване на оптималните условия за сполучливото обмисляне и програмиране на новия програмен интервал, с цел да успеем да защитим в действителност потребни и ефикасни оперативни стратегии, посредством които да продължим насърчаването на полицентричното уравновесено териториално развиване на страната, сподели в умозаключение районният министър.

Управляваната от Министерство на регионалното развитие Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ е може би програмата с най-пряко изражение и измерение на кохезионната политика. Стана ясно, че през идващия програмен интервал 2021-2027 г за България се планува нарастване по линия на кохезионната политика и по линия на фондове за кохезия. С 8% повече се чака да бъдат средства за кохезия за нашите градове и райони, за по-добра инфраструктура. Това ще способства за реализиране на поставената цел за по-високи приходи и по-добър стандарт на живот на българските жители. Многогодишната финансова рамка би трябвало да се гласоподава, само че все още сме извънредно щастливи от постигнатото в България, разяснява районният министър пред представители на медиите.

В отговор на въпрос Николай Нанков уточни, че задачата на просветително патриотичната акция на министерството „ Моят град е моята цитадела “ е да покаже, че във всеки български град се случва нещо хубаво. Децата осъзнават какъв брой красиви и хубави са техните родни места и точно това е нашата цел – колкото се може повече български деца да остават по родните места, добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР