Въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици

...
Въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици
Коментари Харесай

Отлагат електронната рецепта за неопределено време

Въвеждането на електронни предписания за антибиотици и медикаменти за диабетици се отсрочва за неопределен срок.

Това стана ясно от известие на здравното министерство. Промяната трябваше да влезе в действие от 1 октомври, само че имаше паники, че може да остави хиляди пациенти без животоподдържащи медикаменти.

Предстои специалистите на Министерството на здравеопазването да отразят всички мнения и оферти, постъпили в хода на публичното разискване, прецизират от ведомството. Въвеждането на е-рецептата следва да бъде съобразено и с условието и рекомендациите на Министерството на електронното ръководство за генериране на два национални референтни номера – първият от тях при изписването на рецептата, а вторият при отпущането на лекарствения артикул. По този метод ще се подсигурява контролът върху използването на двете групи медикаменти, ще се пресекат нерегламентираните практики, които биха довели до дефицит или неналичия на лекарствени артикули за българските жители.

Министерство на здравеопазването искаше измененията в наредбата да се одобряват в съкратени периоди поради " зачестилите сигнали за неналичия и дефицит, както и от наближаващия есенно-зимен сезон, по време на който се следи растеж на използването на лекарствените артикули, предмет на наредбата ". Другият мотив беше да се пресече нерегламентираното приложение на антибиотици и самолечението с тях.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР