Въвеждането на електронната хоспитализация в лечебните заведения на практика дигитализира

...
Коментари Харесай

Над 200 болници вече приемат чрез е-хоспитализация


Въвеждането на електронната хоспитализация в лечебните заведения на процедура цифровизира целия развой по престоя на пациентите в лечебните заведения
(снимка: CC0 Public Domain)

Повече от 200 лечебни заведения, измежду които най-големите лечебни заведения, са интегрирали системите си с Националната здравноинформационна система (НЗИС) и имат опция да записват пациенти за лекуване с електронни посоки за хоспитализация. Това стана допустимо, откакто „ Информационно обслужване ” АД построи и пусна в употреба модула за електронно подаване и обработка на посоки, в сходство със заложените от здравните управляващи периоди.

Съгласно Националния рамков контракт от през днешния ден, 1 август 2022 година, всички лечебни заведения са включени в НЗИС и са задължени да подават по електронен път осъществените действия по хоспитализация, дехоспитализация, извършени лабораторни проучвания, съвещания, издаване на епикризи и други До 1 август 2022 година лечебните заведения са записали близо 3 000 пациенти посредством новата функционалност „ е-хоспитализация ”.

Общият брой на генерираните електронни посоки за хоспитализация към днешна дата е над 48 000. Модулът беше пуснат в употреба на 1 юни 2022 година, а от през днешния ден НЗИС обгръща и болничната помощ, като по този метод процесите напълно се цифровизират. На всички заети звена от болничната помощ бе дадена опция да тестват системата авансово и да изчистят зародилите неточности, дружно с разработчиците на медицински програмен продукт. Екипи на „ Информационно обслужване ” АД са ситуирани в огромните лечебни заведения за 24-часово подпомагане на изпълнителите на болнична помощ при работа със системата.
още по темата
Въвеждането на електронната хоспитализация в лечебните заведения на процедура цифровизира целия развой по престоя на пациентите в лечебните заведения. Съкращава се доста времето за постъпване в лечебното заведение. Диагностиката, изписването на лекарства, попълването на епикризи и други услуги също се цифровизират и стават част от електронното здравно досие на пациента, което е налично за всички жители посредством електронен автограф на интернет портала на НЗИС –.

Електронната хоспитализация дава опция на здравните управляващи в действително време да получават информация за свободните кревати в лечебните заведения, броя на пациентите, техните диагнози, лекуване и други Очаква се това да докара до доста възстановяване на цялостното обслужване и лекуване на пациентите, както и до по-ефективно ръководство на ресурсите. Информацията, която постъпва в НЗИС, ще разреши на здравните управляващи в България да правят детайлни разбори на заболеваемостта на популацията и да вземат навременни и осведомени стратегически управнически решения.

В идващите месеци се чака НЗИС да получи спомагателни функционалности. Предстои надграждане на функционалностите на електронното здравно досие при достъп през браузър, както и стартиране на мобилно приложение. Очаква се въвеждането на е-пациентски лист, въвеждане на дентални услуги и електронни протоколи за скъпоструващи медикаменти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР