Въвеждане на ясна, бърза и ефективна процедура за получаване на

...
Въвеждане на ясна, бърза и ефективна процедура за получаване на
Коментари Харесай

ДБ внесе законови промени за визови облекчения

Въвеждане на ясна, бърза и ефикасна процедура за приемане на стартъп виза планува импортиран в парламентарното деловодство законопроект на " Демократична България " (ДБ) за изменение и допълнение в Закона за чужденците в Република България. Целта е възстановяване на средата за стартъпи и привличане на висококвалифицирани фрагменти и бизнес насочени хора, изключително от бранша на високите технологии, оповестиха от партията. Според претекстовете на вносителите на плана, с изключение на бежанци от Украйна, в този момент към България идват от ден на ден хора от Молдова, Беларус и Русия, които желаят да трансферират бизнеса си у нас.

Предвижда се удостоверението за високотехнологичен или новаторски план да се издава от министъра на нововъведенията и растежа. Чужденците ще би трябвало да потвърдят, че разполагат с задоволително средства за живот в България, както и че имат здравна застраховка. Поставя се и условие за регистрация като съучастник или акционер в българско комерсиално дружество в едномесечен период от приемане на разрешението за престояване. При несъблюдение на условията ще се лишава удостоверението за високотехнологичен или новаторски план, което ще докара и до отпадане на основанието за престояване на чужденеца в страната ни.

Поставя се също ограничаване за броя чужденци - до четири лица, които могат да получат стартъп виза и съответноразрешение за престояване с един общ план. По този метод се обезврежда рискът от злоупотреби с този механизъм за миграция в България. Предвидена е и опция за така наречен събиране на семейство.

" Демократична България " чака с препоръчаните от партията промени в Закона за чужденците да се улесни достъпът до разрешенията за непрекъснато престояване у нас посредством стартъп визи, като отпаднат административни спънки за чужденците-предприемачи. Това се планува да направи България привлекателна дестинация за насърчаване на бизнес, привличане на вложения и трайно определяне на хора, като последното е и форма на битка с демографската рецесия.

" В последна сметка новата уредба непосредствено ще докара до стопански напредък в резултат на нарастването на новаторските и насочени към напредък компании. От друга страна, плануваните наложителни условия към чужденците ще предотвратят риска в страната трайно да се открият хора, които няма да развиват високотехнологична или новаторска активност ", изясняват от Демократична България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР