Въведеното нелогично и разрушително ограничение таван на компенсацията от 30%

...
Въведеното нелогично и разрушително ограничение таван на компенсацията от 30%
Коментари Харесай

Васил Велев недоволен от разрушителния таван на компенсациите за тока

Въведеното нелогично и разрушително ограничаване таван на компенсацията от 30% от цената на борсата ще докара до такава степен, че при едни цени от 600-700 лв. за мегават час на тока, то с този таван от 30% на обезщетенията, цената на тока на мегават час би била 500 лв. на мегаватчас, което е убийствено.

За това предизвести ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев съобщи пред Българска национална телевизия.
Заради тока: Бизнесът желае КСНС при Радев и среща с Петков
Представителните на национално ниво работодателски организации желаят незабавно привикване на Консултативния съвет за национална сигурност...
Прочети повече
Велев разясни, че от АИКБ и от бизнеса не желае просто помощ за бизнеса, а да се върне свръхиззетото от цената на силата. „ Ние настояваме това, което е конфискувано и надвзето да се възвърне на хората, нищо повече. Много предприятия към този момент са лимитирали активността и има над 50 000 работни места през актуалната година. Тази наклонност ще се задълбочи, в случай че не се откри вярното решение. Освен съкращаването на хората и ограничение на заплатите, ще има увеличение на инфлацията “, уточни Васил Велев.

Той добави, че в случай че не се вземат ограничения за цената на тока инфлацията може да доближи до двуцифрено число, което ще докара до загуба на покупателната дарба.

Васил Велев добави, че два дни преди Рождество Христово 11 европейски асоциации на енергоинтензивните асоциации настояли за бързи дейности против отвратително високите цени на силата. Картината в България е още по-драматична поради това, че българските производители не разполагат с дълготрайните контракти, които подобрят микса на европейските им сътрудници, означи той. 

За това бизнесът желае президентът да свика КСНС и желаят среща с премиера Кирил Петков за модел за компенсиране на високите цени. До сегашния няма противоположна връзка от страната за настояванията на бизнеса. Връзката сред цената на силата и заплатите е директна – колкото повече разноски за електрическа енергия, толкоз по-малко разноски остават за заплати, добави Велев.
Васил Велев: При сегашните цени на тока, помощта за бизнеса би трябвало да се утрои
Когато се приказва за бизнеса, не би трябвало да се приказва за помощи, а за възобновяване на надвзетото. При актуалните цени на тока, помощта...
Прочети повече
Той предизвести, че не е ясно какъв брой предприятия ще продължат работа при очертаващите се цени на електрическата енергия. В България миксът и салдото на произвеждане за среднопретеглената цена може да бъде до 150 лв. на мегават час. Разликата над мораторната цена и до цената на борсата би трябвало да бъде обезщетена до 75%. Това е методът, който да резервира конкурентните благоприятни условия на българската стопанска система, настоя Васил Велев. 

Още:

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР