Във вторник вечерта председателката на Европейската комисия Урсула фон дер

...
Във вторник вечерта председателката на Европейската комисия Урсула фон дер
Коментари Харесай

Какво ще се случи с околната среда, след течовете по “Северен поток?”

Във вторник вечерта председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди " саботажа " и " умишленото спиране на дейната европейска енергийна инфластруктура ". 

Това е и нахлуване против световната околна среда. Ето осем основни въпроса за въздействието на течовете върху климата.

1. Количеството метан в тръбопровода 

Нито една държавна организация в Европа не може да каже какъв брой тъкмо метан е имало в " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ". Само една от тръбите на " Северен поток 2 " беше ударена и макар че той не е в употреба, предходната година бе зареден със 177 млн. куб. м. газ. 

2. Колко газ се освобождава? 

Оценките за общия газ в тръбопроводите, които изтичат, варират от 150 милиона кубични метра до 500 милиона кубични метра. Средният диапазон на тези оценки демонстрира приключване на към 200 000 тона метан, съгласно Пол Балкомб, учител по химическо инженерство в Imperial College London.

Кристофер Бьотцау, шеф на Датската енергийна организация, сподели пред кореспонденти в сряда, че приключването ще се равнява на към 14 милиона тона CO2, към 32 % от годишните излъчвания на Дания.

Федералната организация по околна среда на Германия пресметна, че течовете ще доведат до излъчвания от към 7,5 милиона тона CO2, които се равняват на към 1% от годишните излъчвания на Германия. Агенцията също по този начин означи, че няма " запечатващи механизми " по тръбопроводите, тъй че по всяка възможност цялото наличие на тръбите ще " избяга ". 

Тъй като най-малко един от течовете е в датски води, Дания ще би трябвало да добави тези излъчвания към салдото си за климата, споделя организацията, представена от " Politico ".

Но не е ясно дали целият газ в тръбопроводите фактически ще бъде изтърван в атмосферата. Метанът се употребява и от океанските бактерии, до момента в който минава през водния дирек.

3. Сравнение с предходните течове 

Най-голямото приключване, записано в миналото в Съединени американски щати, беше приключването на към 90 000 тона метан от Aliso Canyon през 2015 година, което рподължи месеци. С горните прогнози за това какво може да бъде изпуснато в Балтийско море (над два пъти повече), бедствието може да е " невиждано ", сподели Дейвид Маккейб, старши академик от Специалната група за чист въздух.

Джефри Каргел, старши академик в Института за планетарни проучвания в Тусон, Аризона дефинира протичащото се като " екологично закононарушение ", в случай че се потвърди, че е съзнателно. 

4. Това ще има ли забележителен резултат върху световните температури?

" Количеството газ, изгубено от тръбопровода, явно е огромно. Но това не е климатичното злополучие, което може да се мисли “, сподели Каргел.

Годишните световни въглеродни излъчвания са към 32 милиарда тона, тъй че това съставлява дребна част от замърсяването, водещо до изменението на климата. То даже бледнее спрямо натрупването на хиляди индустриални и селскостопански източници на метан, които затоплят планетата.

" Това е дребен балон в океана спрямо големите количества по този начин наименуван безсистемен метан, които се отделят всеки ден по света заради неща като фракинг, рандеман на въглища и рандеман на нефт “, сподели Дейв Рей, изпълнителен шеф на Единбург Институт по изменение на климата.

Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за проучване на енергетиката и чистия въздух, сподели, че то е почти сравнимо с количеството метан, изтекло от цялата съветска петролна и газова инфраструктура за всяка работна седмица.

5. Засегната ли е локалната среда?

Докато газта към момента изтича, непосредствената непосредственост е извънредно рисково място. Въздухът, който съдържа повече от 5 % метан, може да бъде запалителен. Така че рискът от детонация е действителен. Метанът не е отровен газ, само че високите концентрации могат да понижат количеството разполагаем О2.

Корабоплаването е лимитирано в радиус от 5 морски благи към течовете. Това е по този начин, тъй като метанът във водата може да повлияе на плаваемостта и да раздра корпуса на кораба.

Морските животни наоколо до изтичащия газ могат да бъдат " настигнати " и убити. Особено " неприятните плувци " като медузите. Но не се чакат дълготрайни резултати върху локалната околна среда.

6. Какво може да се направи?

Някои допускат, че оставащият газ би трябвало да бъде изпомпван, само че представител на немското министерство на стопанската система и климата в сряда сподели, че това не е допустимо.

След като тръбопроводът се изпразни, " ще се изпълни с вода ". В момента никой не може да се спусне под вода, тъй като заплахата е прекомерно огромна поради изтичащия метан. Всеки ремонт ще бъде отговорност на притежателя на газопровода Nord Stream AG.

 

7. Трябва ли да го подпалят?

Запалването на газа би изглеждало впечатляващо. Освен това би понижило доста въздействието върху световното стопляне от самото приключване. Метанът е формиран от въглерод и водород, когато се изгаря, той основава въглероден диоксид, който затопля планетата сред 30 и 80 пъти по-малко на звук от метана.

От позиция на чистия климат, запалването на изтичащия метан има смисъл. Но ще има проблеми с сигурността и евентуални опасения за околната среда, в това число замърсяване на въздуха от изгарянето.

Нито едно държавно управление към момента не е показало, че това се обмисля.

8. Колко дълго ще продължи и какво следва?

Очаква се газът да изтече до края на седмицата. След това преди всичко датската страна ще опита да изследва каква е повода и да се приближи до тръбите, с цел да проверява.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР