– Успях да доловя изключително подвеждане в целия запис, който

...
– Успях да доловя изключително подвеждане в целия запис, който
Коментари Харесай

Специалистът по киберсигурност проф. Илин Савов: Скандалните за...

– „ Успях да доловя извънредно заблуждение в целия запис, който протича отмерено, има обособени сектори на пауза, които могат да бъдат доловени единствено единственото експертно ухо. Отделно, избрани шумове са ясно изразени, а други едвам се чуват. “

 

Като експерт в тази област Савов съобщи, че „ записите са манипулирани с много сериозна технология, която сега се продава в дълбоката мрежа, по този начин нареченият deepweb “. “В момента тази услуга може да бъде поръчана против няколко хиляди $. За страдание това, което констатирахме неотдавна с сътрудници, е, че тази технология е залегнала в доста европейски страни.

 

Вече стартира изнудване и нанасяне на имиджови вреди на обособени групи, съответни публични персони, в това число и президенти, министър председатели и водещи компании в региона на технологиите. Наистина съм извънредно обезпокоен най-много за това, че нашето общество няма информация по какъв начин всеки един човек може да бъде измамен в днешно време “, изясни Савов. Според него записът изначално е бил с доста високо качество, а след това то е съзнателно влошено.

 

„ Когато се основава нещо, което е надалеч от истинността, постоянно се вкарват спомагателни шумове. В записите има моменти, в които избрана тирада не се чува както би трябвало, само че в това време някои шумове като тон от дамски токчета се чуват толкоз бистро, че въз основата на моя опит мога да кажа, че тук има вмешателство сигурно. “ Савов изброи 3-те най-възможни разновидността за изработката на подобен противозаконен запис: „ Записът може да бъде изработен от разстояние, посредством по този начин наречените ориентирани микрофони посредством дронове. Това е един доста рисков способ, който, за жалост, престъпната престъпност употребява в днешно време.

 

Записът може да бъде осъществен и със особено физическо устройство, като телефон, смарт часовник, микрофон, който да бъде конфигуриран по облеклата на човек. Може да се употребява електрическата мрежа, да бъдат сложени съответните физически устройства и да бъдат задействани отдалечено, като преди този момент е обезпечено съответното помещение.

 

Това са неща, които са известни в целия свят, те са налични, само че доста малко хора се интересуват, по какъв начин могат да бъдат нарушени техните права. Специалистът по киберсигурност съобщи, че подобен запис е допустимо да бъде създаден както от службите, по този начин и от частно лице със профилирана инсталация. „ Дийпфейк тематиката за ръководство на гласови данни и видеоизображения е налична в световната мрежа. Отделно има специфични филмови откъси, с които се дава опция да се подготвите. От този диалог сред мен и вас сега може да се изведат 20 секунди и да се направи звуков запис, в който да се каже, че дружно с вас желаеме да свалим, примерно, ръководителя на Световната банка. Това е доста притеснително.

Миналата година сигнализирах, че структурите за сигурност в България и Министерство на вътрешните работи би трябвало доста съществено да извърнат внимание върху образованието и подготовката на чиновниците си, защото нашата страна към този момент стартира да бъде атакувана от по този начин наречените киберпрестъпления “, сподели Савов. Къде могат да бъдат оценени сходни записи, с цел да се откри операция:

 

„ На първо място, в цифрови лаборатории. Те работят със специфичен програмен продукт, който извежда съответни шумове от записа. Това изисква време, тъй като в самата подготовка на записа е допустимо да са употребявани стотици или десетки хиляди шумове. За някои от изтеклите записи в общественото пространство, персонално аз се ангажирах да ревизира истинността им или по какъв метод са направени, с цел да бъдат близки до истината. В някои от тях е употребявано миксиране на 4900 гласа по едно и също време – това образува звук в дълбоката на мегахерците на човешкия глас. Изключително е мъчно, само че не е невероятно “, изясни Савов и добави, че наложително структурите за сигурност да се ангажират с прегледа на тези записи и да излязат с публично мнение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР