Във вторник Турската централна банка запази без промяна лихвените си

...
Във вторник Турската централна банка запази без промяна лихвените си
Коментари Харесай

Централната банка на Турция срина турската лира като не промени лихвите

Във вторник Турската централна банка резервира без смяна лихвените си ставки, опровергавайки изцяло упованията на финансовите пазари за тяхно покачване, което провокира трагична амортизация на турската лира по отношение на щатския $ и еврото.

На първото си постоянно съвещание след преизбирането на президента на страната Реджеп Ердоган, Турската централна банка (ТЦБ) не посмя да усили лихвените ставки, запазвайки главната едноседмична репо рента на равнище от 17,75%. Мнозинството анализатори и икономисти чакаха, че банката ще увеличи репо лихвата с сред 100 и 125 базисни пункта (с 1% до 1,25%) предвид на обстоятелството, че инфлацията в Турция удари през юни 14-годишен връх от 15,39% и в опит да се ограничи обезценката на локалната валута, което е и в основата на двуцифрената инфлация в страната.

Днешното изненадващо решение като че ли удостоверява инвеститорските опасения, че новият-стар президент на Турция в лицето на Ердоган ще заплаши самостоятелната парична и лихвена политика на централната банка. Тези терзания се ускориха в допълнение, откакто Реджеп Ердоган назначи за финансов министър своя шурей Берат Албайрак. През предишния уикенд Албайрак беше представен да споделя в коридорите на срещата на финансовите министри от Г-20 в Буенос Айрес, че той няма да прави опити да се опълчва на финансовите пазари. Неговите мнения като че ли усилиха в допълнение упованията за идно тази седмица покачване на лихвените ставки от страна на Турската централна банка.

С оглед на това днешното изненадващо опазване на лихвените ставки без смяна предизвика мощна амортизация на турската лира по отношение на $ и еврото.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР