Във вторник Русия официално се оттегли от ключов договор за

...
Във вторник Русия официално се оттегли от ключов договор за
Коментари Харесай

Русия официално се оттегли от договор за въоръжените сили в Европа, подписан след Студената война

Във вторник Русия публично се отдръпна от основен контракт за сигурност, подписан след края на Студената война , заяви Ройтерс. Целта му е да лимитира количеството на основни категории елементарни въоръжени сили в Европа. България също е страна по контракта.

С подписването на Договора за елементарните въоръжени сили (ДОВСЕ) след рухването на Берлинската стена тогавашните два блока - НАТО и Организацията на Варшавския контракт се стремят към деескалация на евентуални спорове сред Изтока и Запада. На процедура Русия стопира да съблюдава отговорностите си по контракта още през 2007 година

През май 2023 година, повече от година след началото на войната в Украйна, която Русия стартира през февруари 2022 година, президентът Владимир Путин подписа декрет за денонсиране на пакта. С това той си навлече наказание от страна на НАТО за " подкопаване на евроатлантическата сигурност ".

Във вторник съветското външно министерство заяви, че Русия публично се е отдръпнала от пакта - и че договорът към този момент е " история ".

" ДОВСЕ беше подписан в края на Студената война, когато изглеждаше допустимо образуването на нова архитектура на международната и европейската сигурност, основаваща се на съдействие, и бяха направени съответните опити ", написа министерство на своя уебсайт.

Русия заяви, че стремежът на Съединени американски щати към разширение на НАТО е довел до " намерено заобикаляне " на рестриктивните мерки на контракта и добави, че приемането на Финландия в алианса и кандидатурата на Швеция значат, че договорът е " мъртъв ".

Първоначалната концепция на ДОВСЕ е да попречи на всяка от страните в Студената война да натрупа сили за бърза атака против другата страна в Европа.

Още през 2007 година обаче Русия прекратява осъществяването на отговорностите си по контракта под предлог, че са настъпили " изключителни условия ", засягащи сигурността на Руската федерация и изискващи " незабавни ограничения ".

Русия не извършва и отговорностите си да дава информация, да прави известия и да приема инспекции според контракта.

В отговор на дейностите на Москва, с решение на Министерски съвет Република България също прекратява осъществяването на ДОВСЕ по отношение на Руската федерация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР