Във вторник Финландия се присъедини официално към военния алианс на

...
Във вторник Финландия се присъедини официално към военния алианс на
Коментари Харесай

Това е голям ден. Финландия вече е член на НАТО

Във вторник Финландия се причисли публично към военния алианс на НАТО, заяви Асошиейтед прес.

Историческият ход пристигна след започнатата съветска война в Украйна през 2022 година Той ще докара до удвояване на границата, която Русия дели с страни членки на НАТО.

Влизането на Финландия беше маркирано с гала по издигане на знамето в щабквартирата на НАТО. То съответства и с датата на основаването на организацията - 4 април 1949 година То съответствува и със срещата на външните министри на алианса.

" Това е огромен ден за Финландия и бих споделил, че е значим ден за НАТО ", сподели президентът Саул Ниинистьо на конференция по-рано.

" Изкушавам се да кажа, че това е може би единственото нещо, за което можем да благодарим на господин Путин, тъй като той за следващ път тук форсира нещо, което твърди, че желае да предотврати, посредством съветската експанзия, карайки доста страни да имат вяра, че би трябвало да създадат повече, с цел да се погрижат за личната си отбрана и да се уверят, че могат да възпрат възможна съветска експанзия отсега нататък ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен преди да одобри документите, с които участието на Финландия стана публично.

Държавният департамент на Съединени американски щати съхранява текстовете на НАТО, отнасящи се до участието. Присъединяването на Финландия е сериозна смяна в пейзажа на сигурността в Европа, отбелязва Асошиейтед прес. Хелзинки одобри неутралитет след провалянето си от Съветския съюз през Втората международна война.

Руският президент Владимир Путин от години се опълчва на разширението на НАТО към Русия. Това беше и едно от изказванията, с които той опита да оправдае нахлуването си в Украйна.

Русия предизвести, че ще бъде принудена да предприеме " ответни ограничения ", с цел да се оправи с хипотетични закани за сигурността, основани от участието на Финландия. Тя също по този начин предизвести, че ще укрепи силите си наоколо до границата, в случай че НАТО изпрати спомагателни войски или съоръжение в 31-вата си страна членка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели във вторник, че участието на Финландия отразява антируския курс на алианса и предизвести, че Москва ще реагира според от това какви оръжия ще слагат там съдружниците от НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели по-рано, че няма да бъдат изпращани повече войски във Финландия, в случай че тя не изиска помощ. Сега страната е предпазена от това, което Столтенберг назова " желязна гаранция за сигурност " на НАТО, съгласно която всички страни членки дават обещание да се притекат на помощ на всеки съдружник, който е атакуван.

По-рано Народното събрание на Финландия заяви, че уебсайтът му е бил обиден от така наречен офанзива за отвод на услуга, която е затруднила потреблението му, като доста страници не са се зареждали и някои функционалности не са били налични. Проруска хакерска група, известна като NoName057 (16), пое отговорност, като сподели, че офанзивата е възмездие за присъединението на Финландия към НАТО. Асошиейтед прес отбелязва, че изказванието не може да бъде доказано незабавно.

Финландия има обща граница с Русия от 1340 км. Съседна Швеция, която заобикаля военни съюзи от повече от два века, също подаде молба. Възраженията на членовете на НАТО Турция и Унгария забавиха процеса. В четвъртък Турция стана последната страна членка на НАТО, която ратифицира протокола за участие на Финландия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР