Във втория ден след като талибаните завзеха властта в Афганистан,

...
Във втория ден след като талибаните завзеха властта в Афганистан,
Коментари Харесай

Евакуират чужденци от Кабул, улиците са пусти

Във втория ден откакто талибаните завзеха властта в Афганистан, ситуацията в Кабул наподобява спокойна. Въоръжени бойци на талибаните са организирали пропускателни пунктове в столицата. От интернационалното летище бяха възобновени полетите на военни самолети, с които се прави евакуация на чужденци и афганистанци.

Излита по един аероплан на час, оповестиха преди минути от Пентагона. Външните министри на страните от Европейския съюз разискват на изключително съвещание рецесията в Афганистан. Американският президент Джо Байдън отбрани решението си да изтегли американските военни с аргумента, че в никакъв случай няма подобаващ миг за сходен ход.

Международното летище на Кабул продължава да е най-горещата точка в Афганистан. Хиляди афганистанци и чужденци се стичат към него и не престават с обезверените опити да изоставен страната.

След вчерашните подиуми на голямо голям брой изпълнило пистите, снимани даже от спътник, американските военни, които сега управляват зоната, стопираха достъпа до летището, с цел да лимитират прииждащите.
Това разреши полетите с военни самолети да бъдат обновени.

640 души са измежду късметлиите, съумели да изоставен страната на борда на товарен аероплан на американските военновъздушни сили с полет от Кабул до Катар през вчерашния ден. Екипажът е взел решение да излети с тях на борда, вместо да бъде изработен опит да бъдат свалени.

Множество държавни управления се пробват в конкуренция с времето да изтеглят хората си от Афганистан, както и да спасят афганистанци. Френски, английски, немски, индийски самолети съумяха да излетят и да изтеглят сполучливо свои жители. След шокиращо бързото завладяване на страната от талибаните, президентът Джо Байдън отбрани решението си да изтегли американския контингент.

"Ако не друго, развиването на обстановката през миналата седмица укрепи убеждението, че това е точният миг - американски военни не могат и не трябва да се бият и да умират във война, която афганистанските сили отхвърлят да водят ", съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Междувременно в Кабул остава безшумно и видимо умерено, с патрулиращи талибани по улиците. Местна телевизия излъчи изявление на журналистка с представител на талибаните, в което той прави оценка като доста позитивен обстоятелството, че промяната на властта е станала с едвам към 50 починали.

Така талибаните евентуално целят да покажат, че имат надалеч по-умерена политика по отношение на дамите спрямо предходното им ръководство - до 2001 година, когато сходно изявление би било немислимо, дамите не можеха да излизат сами, носеха бурки и нямаха право да работят.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР