Във втората година, откакто действа последната пенсионна реформа, резултатите са

...
Във втората година, откакто действа последната пенсионна реформа, резултатите са
Коментари Харесай

Все по-малко хора излизат в пенсия

Във втората година, откогато работи последната пенсионна промяна, резултатите са по-очевидни - хората, които излизат в пенсия, тази година са доста по-малко по отношение на миналата.

След две рекордни години, в които военни и служители на реда бързаха да излязат в пенсия поради стягането на изискванията и за тях, през първата половина на 2017 година стопира напорът от нови пенсионери и от бранш "Сигурност ". Към края на юни тази година пенсиониралите се военни и служители на реда са над пет пъти по-малко по отношение на предишния юни. Това демонстрират последните данни на Националния застрахователен институт за новоотпуснатите пенсии към полугодието, представени от в. "Сега ".

Все още е рано да се приказва за цялостен резултат от последната пенсионна промяна на ГЕРБ, само че резултатите към този момент стартират да се появяват - по-затегнатите условия тази година се отразяват на системата. 50 394 българи са получили пенсия за първи път към края на юни. Те са с съвсем 11 на 100 по-малко по отношение на средата на 2016 година От 1 януари тази година мъжете се пенсионират на 64 година с 38 година и 4 месеца стаж. Жените излиза в пенсия на 61 година с 35 година и 4 месеца стаж.

Лични пенсии за стаж и възраст са получили близо 26 300 души, или съвсем 61% от всички нови пенсионери. Тук Национален осигурителен институт регистрира по-сериозно понижение с малко над 16% на хората, които получават персонална пенсия за стаж и възраст. Тоест към 5100 българи по-малко се пенсионират към юни тази година по отношение на 2016 година

От тях 21 хиляди са пенсионерите от трета категория. Още 1262 българи са избрали да се пенсионират една година преди да навършат общата възраст, тъй като имат задоволително стаж. Средно 9 месеца преди навършването на общата възраст са се пенсионирали тези хора, като пенсията им пожизнено ще е понижена с 0.4% на месец.

Военните и служителите на реда също към този момент не се пенсионират всеобщо, демонстрират данните на осигурителния институт. Само 1094 чиновници от бранш "Сигурност " са излезли в пенсия от началото на годината до март, а за съпоставяне към края на миналогодишния март, когато стартира да работи промяната, броят им бе 5684, т.е. над пет пъти повече. От предходната година при тази категория работещи бе въведена възраст за пенсия (освен съществуващото условие за стаж). Така тази година чиновниците от бранш "Сигурност " се пенсионират на 53 години. Всички обаче, които до края на 2015 година бяха изпълнили изискванията за стажа, ще могат да се пенсионират без значение от възрастта си до края на 2018 година

Новият шеф на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов, определен предходната седмица, също разяснява, че промяната към този момент дава първите си триумфи. "Целта на всички тези промени е да стабилизират пенсионната система. Аз смятам, че има към този момент първите признаци на даден триумф, тъй като единствено за предходната 2016 година близо 5300 души са излезли в пенсионна възраст по-малко, от което се е получила спестовност, в случай че по този начин можем да го назовем условно, към 100 млн. лева, тъй че това е добре, без значение че през предходната година прекомерно доста от силовите ведомства също излязоха и употребиха правото си на пенсия ", разяснява пред БНР Иванов.

Цитираните от него данни за близо 5300 по-малко нови пенсионери засягат единствено хората, получили персонални пенсии. Иначе общият брой на новите пенсионери предходната година бе минимално по-малък по отношение на 2015 година За м.г. се пенсионираха 107 078 българи, или с 585 по-малко по отношение на 2015 година Лични пенсии получиха 90 493 пенсионери, т.е. с 5173 по-малко по отношение на миналата година. Ръст имаше на наследствените пенсии - с близо 4600 до съвсем 17 хил.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР