„Във всяка болница с публична собственост може да бъде направена

...
„Във всяка болница с публична собственост може да бъде направена
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Във всяка болница с публична собственост може да има злоупотреба с обществена поръчка

„ Във всяка болница с обществена благосъстоятелност може да бъде направена корист с социална поръчка. Обществените поръчки не са панацея, само че към този момент са единственият инструмент, посредством който може да се усъвършенстват разноските в обещано лечебно заведение “. Това съобщи пред БНР Аркади Шарков, който е един от създателите на секторния разбор на Българския институт за правни начинания (БИПИ).

Болниците попадат в топ 100 на възложителите на публичните поръчки към края на 2021 година, напомни икономистът.

Той разясни, че съгласно проучването разноските за медикаменти образуват немалка част от разноските на лечебните заведения като цяло, и тъкмо медикаментите, най-много прилагани при злокачествени болести, са главен фокус на тези злоупотреби.

„ Става обаче въпрос за злоупотреби не като лекарства с по-лошо качество, а преференциално отнасяне на едни или различен производител за финансова корист “, посочи специалистът.

Според него при огромните лечебни заведения казусът е, че мъчно може да се забележи сходен вид корист.

„ А когато една власт се задържи по 10 години, тогава всичко става все по-скрито и единствено дребни вътрешни спорове могат да срутят сходен вид злоупотреби, а също и когато става промяна на политическата власт “, разяснява още той.

Експертът сложи акцент и върху метода, по който се ревизират общинските и държавните лечебни заведения. Той бе безапелационен, че по принцип тези инспекции се реализират след подаден сигнал и едвам по-късно се пристъпва към разбор на методите, по които да бъдат предотвратени злоупотреби.

По думите му тези нарушавания при публичните поръчки основават проблем във връзка с парите, които изразходва това лечебно заведение, и по-късно във връзка с задълженията на тези лечебни заведения, тъй като това са пари или от общинските бюджети, или от централния бюджет.

„ По-доброто ръководство на бранша в този момент е да вземем за пример посредством електронния търг на медикаменти, което обезпечава гласност и бистрота, и този търг би трябвало да се разшири “, безапелационен бе Аркади Шарков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР