Във всеки областен град да има лаборатория за изследване на

...
Във всеки областен град да има лаборатория за изследване на
Коментари Харесай

Как се правят тестовете за алкохол и наркотици на шофьорите

Във всеки регионален град да има лаборатория за проучване на кръвни проби за съществуване на алкохол. Това сподели проф. Добрин Свинаров, шеф на Централната клинична лаборатория с лаборатория по лечебен лекарствен мониторинг и клинична фармакология към Александровска болница. По думите му в този момент тези кръвни проби се изследват единствено във Военномедицинската академия, във Военноморската болница във Варна и в столичната болница „ Св. Анна “, поради което резултатите се изготвят доста постепенно. Полевите проби, които се употребяват за разкриване на опиати, би трябвало да се верифицират, сподели още проф. Свинаров. Използването на полевите проби би трябвало да бъде единствено за скрининг, а не за взимане на решения или издаване на присъди, добави специалистът.

Изискването за взимане, превозване и предпазване на кръв преди проучване за алкохол е от сериозно значение, с цел да се получи благонадежден резултат и аз не съм уверен дали тези правила прецизно се съблюдават, сподели още проф. Свинаров.

Лабораториите в страната

Съществуват доста съществени регулаторни несъстоятелности, които слагат на безусловно разнообразни платформи държавния и частният бранш. Частният бранш е безусловно свободен и не предстои на регулация, което му дава опция да търгува свободно, уточни още проф. Свинаров. По думите му в България няма нито една частна или държавна лаборатория, която да е акредитирана по ISO БДС 15189 за сериозен обсег от индикатори, които всеобщо се изследват – освен алкохол и опиати, а хемоглобин, хематокрит, глюкоза, урея, пикочна киселина, липиден профил, чернодробни ензими. Това не е проблем единствено на лабораториите, това е липса на държавно виждане, на тактика и политика по този въпрос, добави проф. Свинаров. По думите му има няколко интернационалните вериги, които са привнесли акредитации на филиалите си в България.

Тестовете за алкохол

В България определянето на количество алкохол в кръвта се прави в три лаборатории – във Военномедицинската академия, във Военноморската болница – Варна и в столичната „ Св. Анна “. Това е една от аргументите резултатите да се бавят дълго време. Тези лаборатории работят по метода газова хроматография в цялостна кръв и единствено към тях се насочват пробите. Изискването за взимане, превозване и предпазване на кръвта преди проучване за алкохол е от сериозно значение, с цел да се получи благонадежден резултат и аз не съм уверен дали тези правила прецизно се съблюдават, добави за Българска телеграфна агенция проф. Свинаров.

Не е наложително наличието на алкохол в кръвта да се изследва с газова хроматография. Това проучване съгласно проф. Свинаров може да се извърши в над 600 лаборатории с ензимен способ, който е високо сензитивен и селективен. По думите му може във всяка област в страната да се сътвори лаборатория, която да подсигурява високо качество на проучването. Изследването е автоматизирано, без предварителна обработка на биологичния материал. Една лаборатория ще може да направи 100-300 проучвания дневно в границите на три-четири часа, уточни още той. По думите му тези лаборатории ще разполагат със сертифицирани калибратори, контроли и реактиви от производители с обезпечена оценка за качеството и с вътрелабораторен първокласен надзор, в това число и ще имат опция за присъединяване в система за външна оценка на качеството.

Лекарства и проби за опиати

Тестовете, които в този момент се употребяват, са скриниращи (пресяващи) и би трябвало да се знае, че това не значи дамга. След скринингов тест, преди съобщаването на резултата му, би трябвало да се направи разбор от по-високо софтуерно ниво. Анализът на опиати или на медикаменти в кръвта е на две наложителни нива – „ пресяване “ (скрининг) и удостоверение. След потвърждението на кръвната проба би трябвало да се взима окончателното решение за съществуване или липса на приложимост на алкохол или опиат. Пресяващите проби са извънредно доста на брой, от доста производители и с друго качество. Всички те настояват, че чувствителността им е 95-99 %, само че, за жалост, има незадоволително документиран огромен набор от фактори, които могат да трансформират резултата и той да бъде фалшиво-положителен или фалшиво-отрицателен. Затова се постанова второто ниво на удостоверение - кръвната проба.

Вторият проблем е обвързван с качеството на скрининговите проби, с които разполагаме и тяхната верификация преди използването им. Верификацията е система от предварителни проучвания за качествата на теста, с цел да се види дали декларацията на производителя за качество подхожда на действителността. В здравната лаборатория, при постигането на всички стадии по ръководство на качеството, наложително всеки тест, даже и от най-престижния производител, би трябвало преди приложимост да бъде верифициран, уточни проф. Свинаров.

Възниква въпросът дали пресяващите проби, които всеобщо се ползват, са подложени на верификация, попита проф. Свинаров и изрази подозрението си, защото в страната ни, отвън медицинските лаборатории, не е известно дали има процедура по верификация.

Лекарства и фалшиво-положителен резултат на теста

Тестовете за скрининг реагират на класове медикаменти, а не на самостоятелни лекарства. Под „ класове “ се схваща бензодиазепини, медикаменти, прилагани в анестезиологията, в психиатрията, сънотворни, барбитурати, огромна група опиати или техни химични аналози. Например, медикаменти, съдържащи кодеин, които се употребяват и против главоболие, дават отражение върху резултата от теста за опиати.

Транквиланти, сънотворни и невролептици също могат да позитивират полевите проби. Лекарствата, одобрявани от пациенти, наранени от онкологични болести, от меланхолия, шизофрения, циклофрения, епилепсия биха се отразили на резултата от теста за дрога. Лекарствата, употребявани против тежката, систематична болежка или при доста остра болежка, са опиати, които също ще покажат позитивен резултат при тестване за опиати.

Трябва да се знае по кое време е призната таблетката, какъв брой е интервалът на полу-живот на лекарството – за какъв брой време концентрацията му ще спадне на половина. Обичайно това време е друго за другите медикаменти, като може за един медикамент да са задоволителни пет часа, а за различен – един ден, пет и повече дни. Ако този интервал е един час, а пробата е изработен на идващия ден, няма да има диря. Ако интервалът на полу-живот е един ден обаче и пробата бъде изработен на идващия ден, ще има останали следи. За всяко лекарство зависи какъв е интервалът му на елиминация от организма.

В листовките на медикаментите би трябвало да е посочено каква централизация от тях може да даде позитивен резултат на тест за опиати, подсети проф. Свинаров.

Взимане на кръвна проба

Преди да се вземе кръвната проба за съществуване на алкохол или опиати, мястото на убождането с иглата на спринцовката би трябвало да се дезинфектира. Добре е известно, че това не се прави с тампон, пропит със алкохол, защото би дал позитивен резултат в тестът за алкохол, сподели още проф. Свинаров. В този случай дезинфекцията се прави с препарат, който не съдържа етанол и метанол, добави той.

Чаша бира и тест за алкохол

Пет % от хората имат висок потенциал на ензима алкохолдехидрогеназа и за тях алкохолът е гориво. Българинът счита, че той е в тези пет %, само че това не е по този начин, добави проф. Свинаров. По думите му доста дребна част от хората доста бързо разграждат алкохола. Въздействието на алкохола е доста самостоятелно, добави той и даде за образец по какъв начин млад мъж изпива 20 мл. водка и след осем часа към момента се открива алкохол в кръвта му посредством потреблението на високочувствителен газово-хроматографски или ензимен способ.

Размяна на кръвни проби

Размяна на кръвни проби би могла да се случи, само че рядко, сподели още проф. Свинаров. По думите му има статистика, съгласно която жестоко неправилен резултат въз основата на сменен материал се случва не повече от един път на хиляда.

В България е нужна регулация и реализиране на съществени стандарти за разбор в лабораториите в региона на високоспециализираните проучвания. Най-важното за лабораториите са фрагментите – чудесно готови специалисти, които да могат да работят с високоспециализирана инсталация. Има медицински стандарт по клинична лаборатория, който не е обновен от 2014 година, само че в него има ясни правила по какъв начин се ръководи качеството и на какви критерии би трябвало да дават отговор лабораториите, включително и тези, в които се изследва кръв за съществуване или липса на алкохол и опиати, напомни проф. Свинаров. Когато се приказва за проучване в здравна лаборатория, би трябвало да се знае, че специалността е единна и се назовава лабораторна медицина. Всички аспекти – хематология, клинична химия, имунология, микробиология, са една обща компетентност, която има общи правила за упражняване и ръководство на качеството.

Управлението на качеството има четири съществени нива, като първото е да се употребяват сертифицирани и утвърдени за клинична приложимост средства – инсталация, калибратори, консумативи, които би трябвало да са сертифицирани за клинична приложимост. Второто ниво изисква всекидневен вътрелабораторен първокласен надзор във всички клинично значими нива на проучвания индикатор. Според третото ниво се изисква лабораторията да взе участие в сертифицирана регулаторна система за ръководство на качеството, което значи, че тя би трябвало да съпоставя резултатите си с доста други лаборатории в страната и в света и да получава документ, единствено когато резултатите от извършения цикъл за външна оценка на качеството е добър и удовлетворява условията на системата.

В България действа Национална система за външна оценка на качеството, която е просветителна, а не регулаторна, което значи, че издаваните от нея документи са за участия, а не за реализирани резултати. Четвъртото ниво е тотално ръководство на качеството и акредитация по интернационалния стандарт ISO БДС 15189, уточни още проф. Свинаров. Всяка лаборатория, която почита себе си и желае да дава интернационално приети резултати, би трябвало да реализира такава акредитация. В България няма регулаторни условия и няма визии за нуждата медицинските лаборатории да бъдат упълномощени по този стандарт. Ние сега сме единствената страна в Европейски Съюз, която не е въвела специалността лабораторна медицина, даже не е почнала стратегия за въвеждането й, уточни още проф. Свинаров.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР