Във всеки един пазар има нарушения и дори опити за

...
Във всеки един пазар има нарушения и дори опити за
Коментари Харесай

Спазването на правилата - краткият път до сърцето и джоба на потребителите

Във всеки един пазар има нарушавания и даже опити за измами, само че българите стават по-внимателно и търсят по-често своите права осведомено. С ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов беседва Диляна Панайотова.

Господин Маргаритов, научиха ли се българите да бъдат по-внимателни по отношение на разнообразни артикули и да търсят своите права?

Мисля, че в последните години се следи една интензивност в това отношение. Хората реагират и това го виждаме по жалбите и сигналите, които получаваме в комисията. Хубавото е, че даже когато става въпрос за по-малък веществен интерес, по-скоро правилото е да се реагира, което пък работи релаксиращо и на търговците. Те виждат, че когато хората имат и познанията и желанието да извърнат внимание, по-трудно могат да заблуждават и да осъществят нерегламентирани облаги.

Къде са сферите, където можем да бъдем излъгани или да има нелоялни връзки към потребителите?

Тук можем да създадем разграничението по два признака. Първо по сфери на пазара като тук статистиката към този момент няколко години наред демонстрира съвсем една и съща наклонност. Най-много нарушавания се следят в телекомуникациите, в секторите, в които има по-активно извършване на покупки и по-активен оборот. Така че във връзка с секторите на стопанската система е това. По-интересното за мен с последно време е онлайн средата и офлайн средата. Онлайн средата е извънредно динамично място за извършване на покупки и става все по-динамично. Всяка година се означават растежи от порядъка на 30% във връзка с потребителите, които пазарят по-често в Интернет. Така е и във връзка с нововъзникналите онлайн магазини. Съвсем естествено е в тази обстановка да получаваме повече сигнали напоследък за нарушавания в онлайн средата.

Кои са нарушаванията там?

Там нещата са завързани със характерните права, които потребителите имат, пазарувайки в интернет и най-много по този начин нареченото право на отвод от закупената стока, което може да бъде упражнено в 14-дневен период от приемането й. Потребителите се обръщат към нас с недоволството, че това право се препятства, от време на време даже търговците не признават опцията да се възстановят парите или акцентират причини, които не са законосъобразни.

Може да има и случаи, в които няма по какъв начин да бъде упражнено правото на отвод, в случай че явно стоката е била употребена, а освен премерена, тествана и по този начин нататък. В идващите интервали явно ще имаме много работа с подобен вид нарушаване, по празниците нормално се случва това със забавените доставки, когато уговорките, поети от търговците за периода не могат да бъдат спазени и това е много неприятно, тъй като от време на време става въпрос за неща, за които има нужда да бъдат получени на тъкмо установяване дата или тъкмо преди избран празничен миг.

Често пъти това са и проблемите, на които се натъкваме и при наши акции, проверявайки другите промоции, понижения. Все по-популярни са в България черни петъци, коледни и новогодишни понижения, в този момент ще дойдат великденските такива. Това, което беше признато от Народното събрание в Закона за отбрана на потребителите като усъвършенстване на законодателството и основаването на условия за използване на нов правилник, който към този момент е признат на европейско ниво, ще покачат опцията за по-ефективен надзор и потребителите да бъдат още по-добре защитени от друг вид нелоялни търговски практики. По административен ред КЗП ще може да разпорежда на оня компании, които ръководят интернет трафика да лимитират достъпа до това наличие или да стопират съответните онлайн интерфейси.

Новите промени какъв спомагателен инструментариум ви дават?

Първо те са свързани с обмяна на информация сред институциите в България и останалите страни членки по отношение на съществуването на по този начин наречени съюзни нарушавания, това са трансгранични и онлайн нарушавания, които засягат най-малко две страни членки. При избрания условия има дефиниция и за по-сериозни нарушавания, които касаят минимум 2/3 от територията и популацията на Европейски Съюз като цяло. Когато се обменя информация по специфична система ще могат по-лесно и бързо да се потвърждават разнообразни нарушавания, когато има подобен трансграничен детайл и надлежно да бъдат подхванати ограничения за тяхното прекратяване, ограничения, които могат да се показват, както в класическата санкционна форма, по този начин и редом с това предписание за краткотрайно прекъсване или изобщо изтриване на домейни, когато нарушителят не прекрати нарушаването си.

Казахте, че потребителите са станали по-информирани, виновни и загрижени за своите права. Дисциплинираха ли се обаче търговците?

Трудно е да си представим, че може да има пазар без нарушавания, че може да има една такава стерилна среда, в която всичко ще върви при цялостно съблюдаване на разпоредбите, както на законите, по този начин и бих споделил на морала. Но несъмнено считам, че работата в последните години, която имаме в България, само че и европейската рамка, несъмнено водят в посока на дисциплиниране на търговците. Първо като законодателни решения бяха възприети много нови постановки. Да си напомним всичко това от последните години, което касаеше отпадането на роуминга, опцията за трансгранично преместване на електронно наличие и геоблокирането, което отпадна. Всичко това съгласно мен подтиква търговците да бъдат по-отговорни. Не бива тук да се пропущат санкционните и контролните моменти, които се вкарват редом. Но другият отвън нормативен фактор, съгласно мен,също оказа влияние е работата по предварителна защита. Ние особено в КЗП от 2016 година развиваме активност, която е ориентирана към методичната работа с търговците и с техните браншови организации във връзка с информация за нововъведенията в законодателството. Практики даже и тези, които са неприятен образец за това по какъв начин се нарушават разпоредбите на потребителското законодателство, провели сме серия от образования, регулярни срещи и мисля, че всичко това се възприе добре, тъй като и търговците си дадоха сметка, че спазването на разпоредбите е нещо значимо и с изключение на чисто формалната страна, то е и късият път до сърцето и джоба на потребителите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР