Във все повече европейски държави процентът на ваксинираните срещу коронавирус

...
Във все повече европейски държави процентът на ваксинираните срещу коронавирус
Коментари Харесай

Все по-малко заразени в Европа. Задава ли се почти нормално лято?

Във от ден на ден европейски страни процентът на имунизираните против ковид пораства, а броят на новозаразените спада. Затова редица държавни управления оповестиха разхлабване на противоепидемичните ограничения. Каква е обстановката в обичаните ваканционни дестинации на германците? Къде и кои ограничения отпадат?

В Нидерландия даже " алените фенери " заработиха

Нидерландското държавно управление разгласи " завършек на локдауна ". На 5 юни порти ще отворят закритите пространства в заведенията, както и музеите и кината. " Поемаме добре обмислен риск ", изясни министър-председателят Марк Рюте. " Ако в идната седмица числата още веднъж тръгнат нагоре, обстановката ще се промени. " Според неговия експертен екип обаче това е " малко евентуално ".

Още в края на април в Нидерландия външните маси в заведенията за хранене и кафенетата бяха отворени. Силно оспорваната възбрана за излизане също беше анулирана тогава. От месец май пък зоопарковете отново посрещат посетители. Дори и проститутките получиха право още веднъж да работят. Още обаче е неразбираемо по кое време Нидерландия ще анулира условието за слагане под карантина на идващите в страната.

Културата във Виена се разсънва от бездънен сън

От юли Австрия още веднъж ще изпълни стадионите, концертните зали и театрите. Горната граница за гости на събития - както на открито, по този начин и вътре - също ще отпадне. За посещаване на културни и спортни събития ще се изисква обаче тест, ваксина или доказателство за прекаран Ковид-19, а носенето на маски няма да е наложително изискване. Маските обаче ще останат наложителни в супермаркетите, както и в публичния превоз.

Канцлерът Себастиан Курц аргументира разхлабването с удобното развиване в Австрия: броят на новозаразените е невисок, а в отделенията за пациенти с Ковид-19 има от ден на ден свободни кревати. Заради бързите темпове на имунизационната акция не се чака обстановката още веднъж да се утежни. Курц не скри насладата си, че обещанието за едно " релативно обикновено лято " ще бъде спазено. Същевременно от министерството на туризма оповестиха, че броят на резервациите е на доста положително равнище още от празничните дни в края на май.

" Бели зони " в Италия

И Италия разхлабва рестриктивните мерки - в някои райони на страната управляващите желаят да заложат на по-бързо унищожаване на строгите ограничения. Още идния понеделник, 31 май, адриатическият район Молизе, известният ваканционен остров Сардиния, както и региона Фриули-Венеция Джулия в Североизточна Италия ще бъдат оповестени за " бели зони " заради спокойната обстановка. Там да вземем за пример ще отпадне вечерният час, а увеселителните паркове и културните центрове ще могат да отворят.

Задължително изискване за присъединяване в разнообразни празненства и по-масови прояви ще бъде представянето на отрицателен тест за ковид, цялостна имунизация или прекаран Ковид-19. Задължението за носене на защитни маски остава.

Майорка е " отворена " за туристи, само че с ограничавания

На остров Майорка отварят от ден на ден хотели. Около 300 къщи за посетители - или 40 % от всички - още веднъж работят. Това съставлява растеж с 65 % за последните две седмици.

Въпреки че опциите за туризъм на Балеарските острови порастват, туристите там ще би трябвало да продължат да се преценяват с някои правила. Между среднощ и 6 часа сутринта продължава да важи възбраната за излизане. Вътрешните пространства в заведенията работят единствено до 18 часа. На една маса не могат да сядат повече от четирима клиенти.

България към този момент не е рискова територия за Германия

Германия улеснява пътуването за жителите на още няколко европейски страни. От неделя пътуващите от Нидерландия и Кипър ще могат да влизат във Федералната република с отрицателен тест и по този метод да се освободят от наложителната 10-дневна карантина.

България, Полша и Унгария пък напълно отпадат от листата на рисковите региони. Влизащите от тези три страни с автомобил, трен или рейс няма потребност да се тестват при идването си в Германия. Пристигащите със аероплан обаче към момента би трябвало да дават негативен резултат от към този момент извършен тест.

А в самата Германия?

В самата Германия броят на новозаразените също спада. Заболелите на седемдневна база към събота - 29 май - са 37,5 на 100 000. Преди седмица те бяха 66,8. На доста места магазините към този момент са отворени без да се изискват негативни проби. А външните зони на заведенията в редица градове заработиха. Отворени бяха и доста басейни, зоологически градини, увеселителни паркове. В другите провинции и градове обаче условията за даването на проби се разграничават и трансформират бързо. Носенето на маски в публичния превоз и магазините остава наложително.

Текстът е оповестен

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР