Във време на криза и униние е хубаво да си

...
Във време на криза и униние е хубаво да си
Коментари Харесай

Една истинска история за непримиримия спортен дух

Във време на рецесия и отчаяние е хубаво да си спомним за хора, които не се стопират пред компликациите по пътя към своята огромна фантазия. Един такъм човек е чехословашката гимнастичка Вера Чаславска. Тя печели общо 22 интернационалните трофеи сред 1959 и 1968 година, в това число седем златни олимпийски медала, четири международни трофеи и 11 европейски. В женската гимнастика повече триумфи има единствено Лариса Татинина.
 На Летните олимпийски игри в Токио през 1964 година Вера Чаславска е на върха в многобоя и завоюва златни медали на греда и прескок в допълнение на сребърното отличие в отборния шампионат. Интересното в нейната история идва след Съветската инвазия в Чехословакия. Тогава тя губи опцията и изискванията да тренира. Това обаче не я пречупва и тя стартира подготовка за олимпийските игри в Мексико Сити през 1968 годита в… гората.

Чаславска употребява чували с картофи като тежести и дънери вместо греда. На Олимпиадата тя господства над всички и печели медали във всичките шест дисциплини, като 4 от тях за златни! Тя пази купата си в многобоя и печели златни медали на земя, успоредка и прескок, както и две сребърни оценки в отборната конкуренция и на греда. Вера употребява Jarabe tapatin като музикален декор на съчетанието си на земя, като това и последвалият й брак в града я вършат извънредно известна измежду мексиканците.
 Победата на Чаславска на Олимпиадата през 1968 година е извънредно трогателна поради политическите разтърсвания в Чехословакия. Тя обществено се опълчва на комунизва в руски жанр и на руската инвазия, като подписва протестния манифест на Людвик Вакулик “Две хиляди думи” напролет на 1968 година. За да избегне арест, тя прекарва седмиците до Олимпиадата, укривайки се в планинския град Шумперк и получава позволение да пътува до Мексико Сити в последния момемнт.

На Олимпиадата, където за следващ път се изправя против руската съпротива, Чаславска продължава да показва мнението си. След като печели златото на земя, съдийската комисия подвига предварителната оценка на гимнастичката от Съюз на съветските социалистически републики Лариса Петрик и й дава еднакъв резултат с този на шампионката. Друго доста спорно съдийско решение коства на Чаславска златото на греда и вместо при нея, то отива при руската й съперничка Наталия Кучинская. Разгневена от политиката, която благоприятства Съюз на съветските социалистически републики, тя стачкува на двете церемонии за връчване на оценките като навежда и извърта встрани главата си по време на осъществяването на руския народен химн. Действията на Чаславска са приветствани от сънародниците й, само че те довеждат до това, че тя се трансформира в личност нон грата в новия режим. В резултат тя е принудена да се пенсионира и дълги години й е отказвано правото да пътува, да работи и да посещава спортни събития.
 Ситуацията към Чаславска се трансформира през 80-те години след намесата на членове на Международния олимпийски комитет, а след Кадифената гражданска война нейният статус фрапантно се усъвършенства. През 90-те тя заема няколко почетни длъжности, в това число изкарва мандат като президент на Чешкия олимпийски комитет.
 Вера си отива от този свят като легенда през 2016-а на 74-годишна възраст. Тя губи борбата с рака, само че остава вечно в сърцата на феновете на спортната гимнастика.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР