Във връзка със зачестили запитвания на граждани относно предстоящото саниране

...
Във връзка със зачестили запитвания на граждани относно предстоящото саниране
Коментари Харесай

Информация за предстоящото саниране по плана за възстановяване и устойчивост

Във връзка със зачестили запитвания на жители по отношение на идното саниране на многофамилни жилищни здания, Община Ловеч осведоми заинтригуваните лица, че на 14.06.2022 година в гр. Плевен се организира среща на Зам.-министъра на районното развиване и благоустройството Диляна Иванова с представители на администрациите и бизнеса от областите Плевен и Ловеч.

Тъй като досега в Община Ловеч не са получени направени от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) насоки за кандидатстване или методически инструкции, Ви предоставяме дадените от госпожа Иванова уточнения във връзка със санирането на жилищните здания:

По Националния проект за възобновяване и резистентност всяка постройка, в която има най-малко 3 жилища, ще бъде позволена за саниране. Финансовият запас по ПВУ ще бъде разграничен на 2 елементи – за здания от 3 до 35 жилища и за здания с 36 и повече жилища, с цел да може финансирането да бъде разпределено заслужено. Етапите за кандидатстване са:
Създаване на съдружие на притежателите според ЗУЕС (но не по член 25, а по член 29, алинея 1 от ЗУЕС!);Изготвяне на енергийно, техническо проучване и механически паспорт;Попълване и подаване на Заявление за кандидатстване.
Новото в изискванията при кандидатстването е постройките да имат авансово направени енергийно, техническо проучване и механически паспорт, като разноските за това ще бъдат напълно за сметка на притежателите. Необходимостта от тези предварителни механически и енергийни планове е да се откри какво е положението на постройката и какво би трябвало да извърши строителя, с цел да доближи постройката клас на енергийна успеваемост най-малко „ В “ и % на енергийни спестявания най-малко 30 %. В техническото и енергийно проучване се предписват ограниченията, които ще доведат до нужните резултати като енергийни спестявания. След регистрацията на сдружението, същото може да разпореди на определена от него компания, вписана в регистрите на КАБ и КИИП и в поддържания от Агенцията за стабилно енергийно развиване обществен указател по член 44, алинея 1 от Закона за енергийната успеваемост, да изготви енергийно, техническо проучване и механически паспорт.

Друга оригиналност е, че процесът на ръководство и осъществяване на програмата няма да се управлява от общините, а от Министерство на регионалното развитие. Все още не е конкретизирано къде ще бъдат подавани заявките за кандидатстване. На този стадий се работи върху вид първоначално заявките да се подават в Министерство на регионалното развитие, а по-късно – посредством външни компании, по една за всеки от шестте региона за обмисляне, които ще бъдат определени от Министерство на регионалното развитие по Закона за публичните поръчки.

Многофамилните жилищни здания, които към този момент имат образувани сдружения на притежателите, няма да са с преимущество пред останалите, които занапред ще записват такива, защото за първите също важи условието да имат авансово направени енергийно, техническо проучване и механически паспорт, които са част от документите за кандидатстване.

Това, което могат да създадат на този стадий искащите да аплайват по програмата, е да записват в Община Ловеч съдружие на етажната благосъстоятелност и да възложат на определена от тях компания да изготви техническо проучване, на база на което да получат механически паспорт и енергийно проучване на постройката. До средата на м. юли се чака да бъдат оповестени от Министерство на регионалното развитие напътствията и новите формуляри за кандидатстване.

Важно е да се означи, че заявките, подадени до м. март 2023 година, ще получат 100 % финансиране за обновяването на постройката. Тези, които подадат заявки до края на 2023 година, ще получат безплатно финансиране в размер на 80 % от цената на плануваните строително-монтажни работи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР