Във връзка с възложената от Софийска градска прокуратура незабавна проверка

...
Във връзка с възложената от Софийска градска прокуратура незабавна проверка
Коментари Харесай

Куриерска фирма е искала допълнителна такса коронавирус у нас

Във връзка с предоставената от Софийска градска прокуратура незабавна инспекция по реда на надзора за правда на контролните органи – Комисия за отбрана на потребителите (КЗП) и Териториална дирекция на Национална организация за приходите (ТД НАП), е постъпил отчет за една от компаниите, предлагащи куриерски услуги на територията на страната.

На 16.04.2020 година чиновници на Национална агенция за приходите, КЗП и КРС (Комисия за контролиране на съобщенията) са осъществили взаимна инспекция в офис на компания, стопанисвана от комерсиално сдружение. Контролните органи са открили, че за предлаганите от компанията услуги има повсеместен ценоразпис, комплициран в директория, сложена на стелаж в обекта. Обявените в него цени са посочени в български лв., с включен Данък добавена стойност, по ценови зони с всички съдържащи се такси.

Прокуратурата разпореди инспекция на куриерски компании поради начисляване на спомагателни такси

В хода на инспекцията е била изпратена пратка (чрез „ скришен клиент “), с тегло 2,9 кг. Обявената цена за изпращане на пратката, според ценоразписа, е 256,20 лв.. При отправено питане по отношение на размера на цената за услугата е била направена отстъпка и избрана сума за заплащане в размер на 230,62 лв.. Не е било обещано пояснение за основанието на направената отстъпка, заради легитимиране на проверяващите. Впоследствие на инспекторите е било обяснено, че тя е планувана за „ първи клиент “.

При питане от страна на чиновник на КРС дали се ползва спомагателна такса „ изключителна обстановка “ за куриерски услуги над 2,5 кг, чиновник на компанията е дал отговор утвърдително и обяснил, че се начислява такса в размер на 5 лв..

Такса „ изключителна обстановка “ не е оповестена по никакъв метод в офиса, нито попада в ценоразписа, подложен в комерсиалния обект. Визираната такса е оповестена на интернет страницата на компанията, като цената ѝ е друга, според от тежестта на пратката.

Установените обстоятелства и условия са били отразени в Констативен протокол.

Проверката продължава и в други компании, предлагащи куриерски услуги, следва приемането на отчети от всички визити на място.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР