Във връзка с тиражираните през последните дни виждания, включително и

...
Във връзка с тиражираните през последните дни виждания, включително и
Коментари Харесай

КНСБ: Дискусията за пенсиите не може без социалните партньори, повишаването им трябва да спазва принципите на осигуряването

Във връзка с тиражираните през последните дни визии, в това число и взаимно изключващи се разновидности и параметри за повишение размера на пенсиите до края на актуалната и за идната година, управлението на КНСБ декларира следното:

1. Публичното обявяване на планове за промени в пенсионното обезпечаване , които не са били авансово обект на съдействие и съвещания със обществените сътрудници, е неприемливо и в прорез с одобрените интернационалните и европейски правила и практики. Синдикатът признава правото на политиците да разискват и преглеждат разнообразни разновидности за възстановяване размера на пенсиите, само че упорства това да става при съблюдаване на условията на закона (чл. 3 КТ), както и на уговорките, поети от Правителството с Националното тристранно съглашение от 17 юни 2020 година (Раздел V, т. 1 и 2)

2. КНСБ от години отстоява позиция, че единственият верен и обективен метод за повишение на размера на пенсиите е посредством увеличение приноса/коефициента (сега 1,2) на всяка година застрахователен стаж, което регистрира осигурителния принос на всяко обезпечено лице, респективно пенсионер. В тази връзка годишно при разискването на бюджета на Държавното публично обезпечаване Конфедерацията аргументира и дава съответни оферти, както за спомагателни доходи, по този начин и за нарастване на всички пенсии посредством повишение на упоменатия коефициент. Синдикатът е подготвен с предложенията си за 2021 година (повишени доходи от вноски, минимална пенсия на равнище 45 на 100 от МРЗ за страната, оптимален застрахователен приход, повишен с растежа на МРЗ, нараснала оптималната пенсия и пр.), само че изчаква параметрите на макроикономическата прогноза на Правителството, с цел да съобрази с тях съответните си планове.

3. КНСБ ще остане мощно ангажирана с оферти за повишение адекватността на пенсиите, само че изрично се опълчва на така наречен преизчисление, при което в прорез с всички правила се дефинират отначало пенсии, отпуснати и изплащани десетки години, като за задачата се ползва застрахователен приход, образуван в последните няколко години (2019 година, както се оповестява от медиите) от сегашните работещи.

Този метод разрушава съществени правила на обезпечаване то, защото раздира връзката сред принос и права и „ насилва “ солидарността под претекст за нарастване на най-ниските пенсии. При него, обратно на всяка логичност, едни детайли на приноса (индивидуалният пенсионен коефициент) остават избрани на база на приходите по време на трудовата активност на лицата, а други (осигурителният приход, който се употребява за изчислението на пенсията) в следствие ще се трансформира с подобен, който е образуван в интервал надалеч след пенсионирането.

Синдикатът не познава законодателство и процедура в страните с проведени солидарни осигурителни системи, които да позволяват неколкократно установяване на нов размер на пенсиите при използване на разнообразни и несъпоставими изходни параметри. Поддържането на покупателната дарба на отпуснатите пенсии страните всеобщо реализират посредством тъй наречените осъвременяване при отчитане на инфлационните процеси и с оглед повишаването на публичното благосъстояние и/или осигурителни доходи.

4. Т. нар. преизчисление, въз основа на случайно определен междинен застрахователен приход (за 2019 година, както оповестяват медиите), ще бъде сигурен метод работещите и обезпечени през днешния ден лица да изгубят интерес и тласък да се обезпечават върху действителните си приходи. Те ще чакат и ще упорстват след време и техните пенсии да се дефинират отначало, като се приложи застрахователен приход, във образуването на който не са взели участие. Така така и така сериозният дял на сивата стопанска система и укриването на приходи ще получат „ поле “ за развиване.

КНСБ приканва виновните политици и институциите да привлекат експертния потенциал на експертите и особено на обществените сътрудници, преди да решат и оповестят обществено желанията си в областта на пенсионното обезпечаване. Пенсионните системи и разпоредбите, по които те действат, следват одобрени и вкоренени навсякъде кардинални постановки, които не трябва да се разрушават в името на конюнктурни политически решения.

КНСБ упорства Правителството, в сходство с поетите задължения в Националното тристранно съглашение от юни т.г., да предложения обществените сътрудници за разискване на вероятните способи за повишение адекватността на пенсиите, възстановяване справедливостта и солидарността при действието на пенсионното обезпечаване в страната.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР