ВЪВ ВРЪЗКА С РЕГИСТРИРАНИТЕ НАПОСЛЕДЪК СЛУЧАИ НА ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ ОДМВР-БЛАГОЕВГРАД

...
ВЪВ ВРЪЗКА С РЕГИСТРИРАНИТЕ НАПОСЛЕДЪК СЛУЧАИ НА ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ ОДМВР-БЛАГОЕВГРАД
Коментари Харесай

Важно от ОД на МВР Благоевград! Внимавайте, зачестиха телефонните измами

ВЪВ ВРЪЗКА С РЕГИСТРИРАНИТЕ НАПОСЛЕДЪК СЛУЧАИ НА ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ ОДМВР-БЛАГОЕВГРАД НАПОМНЯ, ЧЕ:

Най-често пострадалите от такива измами са на такава възраст, че не могат да вникнат в протичащото им се по телефона. Затова всички техни близки би трябвало да ги осведомят от време на време, като непрекъснато да им припомнят да не се доверяват на лица от телефонни позвънявания, а да пресечен връзката, изключвайки телефона от розетката; След това да позвънят на вратата на непосредствен комшия и от неговият телефон да се опитат да позвънят на непосредствен родственик или другар, който да вземе самодейността в свои ръце. В никакъв случай жителите не би трябвало да посочват имената и персоналните си данни, на който и да било по телефона; Когато жител е станал жертва на телефонна машинация, би трябвало неотложно да се обърне към най-близкото районно ръководство на Министерство на вътрешните работи. Това важи изключително и за несполучливите опити за измами, като би трябвало да се посочат всички детайлности към случилото се (дата, времеви интервал, през който е получено обаждането) и други Ако възрастта не им го разрешава, техните близки би трябвало да подадат сигнала в полицията; Не на последно място на възрастните хора би трябвало да бъде обяснено, че по телефона не биха могли да пострадат, в случай че затворят слушалката или в директният диалог с измамника изрекат, че това е лъжлива скица, за която са чували по малкия екран. Това събитие ще накара мошеникът да се откаже и да позвъни на различен „ клиент ”; Важно е да се знае, че даването на пари на длъжностно лице от държавната администрация (държавни служители) най-общо се назовава рушвет, което от своя страна е закононарушение от общ темперамент и се санкционира съгласно настоящото законодателство на Р България.

Основните „ сюжети “, които употребяват причинителите на измами по телефона са:

ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ “
След позвъняване на домашният Ви телефон, ви се показват със сериозен глас, че позвъняването е от чиновник на Министерство на вътрешните работи. Уведомяват Ви, че наоколо до вашето жилище протича полицейска интервенция с оглед залавянето на измамници. За да има триумф тя, е належащо да хвърлите всички налични пари и полезности през прозореца – терасата или да ги предадете на привиден „ полицейски чиновник ”, който е пред дома Ви. Предупреждават Ви да не се обаждате на никого, с цел да не развалите „ полицейската интервенция ”

КАК ДА РЕАГИРАТЕ
Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно) или уведомете най-близкото районно ръководство на Министерство на вътрешните работи. Свържете се с околните си. Не се съгласявайте да давате никакви пари и полезности на ръка. ВНИМАНИЕ! При провеждането на полицейски интервенции, органите на Министерство на вътрешните работи разполагат със лични средства и полицейските чиновници не желаят на ръка пари или полезности от жителите.

СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ “
На стационарния Ви телефон се чува просълзен глас, който оставя усещане че е на Ваш непосредствен или родственик. След това мъж се показва за доктор и Ви оповестява, че ваш непосредствен е потърпевш и е нужна незабавна интервенция, за която е нужна огромна сума пари. Обяснява Ви се, че в противоположен случай ще последват затруднения и трайни увреждания. Мнимият доктор непрестанно приказва, не Ви оставя да задавате доста въпроси и не Ви дава опция да пандизите телефона. Следва бърза спогодба да предадете на трето лице (напр. санитар) парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който декларира, че е изпратен доктора или се показва за санитар, доста бързо лишава от ръцете Ви приготвената сума, а от време на време даже Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „ лекаря “, с цел да Ви увери, че на него би трябвало да предадете парите.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ? Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно). Свържете се с близки, родственици, съседи. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте персонални данни (име, ЕГН, адрес) или банкови сметки.

ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ “
На домашния си телефон получавате позвъняване, че Ваш непосредствен (син, внук, племенник) е арестуван в полицията, тъй като е провокирал злополука, при която е умрял възрастен човек или дете. Дават Ви телефонен номер, с цел да се свържете с „ служител на реда “, „ следовател “ или „ юрист “, който удостоверява, че Вашият родственик е арестуван. Обещава да „ уреди освобождението му ” в случай че заплатите избрана сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, „ с цел да не развалите работата “. Определя Ви среща за предаване на сумата. Възможно е и да изиска да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете, с цел да се свърже и „ с цел да се разбере с прокурора или съдията “.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), с цел да ревизирате дали има такава злополука и дали Вашият родственик в действителност е арестуван. Свържете се с околните си. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка – гаранциите се заплащат по банков път. „ ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ

ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА “На мобилния Ви телефон се обажда деятелен глас, който се показва за чиновник на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили огромна парична премия (няколко хиляди лева) или че сте избран за присъединяване в лотария или лотария сред неговата телекомуникационна компания иизвестни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите облагата, Вие би трябвало да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са разнообразни, според от цената на закупения от Вас ваучер: с ваучер до 40 лева може да спечелите 500 лева, мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лв. Ви дава късмет да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а против закупен ваучер за над 120-130 лв. получавате достъп до третото равнище на играта, където и премиите са най-привлекателни – плазмен тв приемник, 7-дневна отмора в черноморски курорт, портативен компютър и т. н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се приключват. Ако сте чиновник на компания, извършваща продажба на електронни ваучери за зареждане на СИМ-карти на мобилни оператори, и с Вас се свърже лице, представящо се за чиновник на някой от мобилните оператори, което Ви изяснява, че заради зародил проблем е належащо да му бъдат подбудени баркодовете на наличните в магазина ваучери, имайте поради, че се касае за следващия случай на модифицирана скица на телефонна измамаПреди да предприемете някакви дейности се свържете с представител на мобилния оператор, възложен Ви за контакт.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ
Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и сделки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, които не познавате персонално, без значение за какви се показват. В случай обаче, че се включите в някаква форма на игра, следва да имате поради, че с диктуването на кодове за активиране на ваучер няма да си осигурите обещаната или предстоящата облага, а ще бъдете следващата жертва на телефонните измамници. Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете общително и когато сте на безвредно разстояние, позвънете на тел. 112. Други типични типове измами

„ БАЕНЕ ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА МАГИЯ “
Извършват се от дами, нормално стара и млада, които обикалят по домовете под претекст, че търсят да купят остарели облекла, движимости или хранителни артикули. В хода на диалога споделят, че на притежателя на жилището или на негов родственик е направена магия и те могат да я скапват. За да се скапе магията, нормално желаят да им се даде сума пари или златни украшения, на които да баят. В процеса на „ повреждане на магията “ завиват парите или златните украшения в забрадка (за по-убедително дружно с техни персонални пари или злато) и споделят, че кърпата не би трябвало да се отвързва дълготрайно време – от 2 часа до едно денонощие. При това с сръчност заменят кърпата със златото с друга, сходна, в която нормално има завити отрязъци от вестници, пакетчета носни кърпи, железни гайки или други. Заявяват, че след избраното време ще дойдат да приберат персоналното си злато и пари и си потеглят

.ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ “ и „ РЕМОНТ НА ЖИЛИЩЕ Пожарна охрана ПРОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ “
Тези закононарушения стартират като измами и се довършват като обири. Измамниците, нормално двама, намират възрастни хора, вкарват ги в подвеждане, че са обществени служащи или общински чиновници, които могат да спомагат за увеличение на пенсията или осъществяване на ремонт на жилището по европейска стратегия. По време на диалога желаят от пострадалия да заплати дребна сума пари за правене на документите или да покаже известна сума пари – сред 1000 и 2000 лева за присъединяване в ремонта. След като видят мястото, откъдето възрастният човек взема парите, единият от измамниците отвлича вниманието му (обикновено желае да пие вода или да употребява тоалетната), а през това време другият прави кражба.

„ НАЕМАНЕ НА КВАРТИРА “Тези закононарушения стартират като измами и се довършват като обири. Измамникът, нормално един, се свърза с възрастни хора, разгласили разгласи, че дават квартира чартърен. Посещава адреса и прави оглед на квартирата в наличието на притежателя. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че би трябвало да отиде да си вземе багажа от таксито, което го чака пред входа. Показва банкнота от 100 лева на притежателя и го моли да му скапе пари, тъй като няма дребни, с цел да заплати на таксиметровия водач. След като види мястото, на което възрастният човек държи парите си, отвлича вниманието му като желае да пие вода или да употребява тоалетната, а през това време прави кражба.

ЗАЕМ НА ПОЗНАТ “ На улицата Ви стопира ухилен юноша, който Ви наподобява прочут. Успява да Ви убеди, че е наследник или внук на Ваш комшия. След прелестен диалог Ви споделя, че не му доближава неголяма сума (около 50 лева.), с цел да доплати някакво обвързване (например ремонт на автомобил). Моли да му услужите, а той след това ще Ви закара до у дома и ще Ви върне парите. Посочва колата си, пред която би трябвало да изчакате, до момента в който той се разплати. Взема парите и не се връща.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ Не давайте пари назаем, без документ и очевидци или без най-малко да сте записали данните от документа за идентичност на „ познатия ”.
Ако макар защитните ограничения, станете жертва на машинация по описаните схеми, неотложно се обадете на тел. 112 – избира се гратис от всички телефони.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР