Във връзка с публикувана в GONG.BG статия (Грозна гледка: Хиляди

...
Във връзка с публикувана в GONG.BG статия (Грозна гледка: Хиляди
Коментари Харесай

Посолството на Азербайджан: Финалът в ЛЕ беше отлично организиран

Във връзка с оповестена в GONG.BG публикация (Грозна панорама: Хиляди празни места видя финала в Лига Европа) от Посолството на Република Азербайджан в Република България желаеха право на отговор, което публикуваме без редакторска интервенция:

На 29 май 2019 година, столицата на Азербайджан град Баку беше хазаин на финалния мач на УЕФА Лига Европа сред "Арсенал " и английския футболен клуб "Челси ". Това беше грандиозно събитие, което събра футболни почитатели от целия свят, и получи необятно и постоянно обновено отразяване от водещи български и международни медии. За страдание, някои български медии избират да разгласяват информации/статии, които съдържат в действителност пропуски и неправилно пояснение на обстановката към играта. Посолството намира за оправдано да обясни съответните основни въпроси, както следва:
Относно избора на Баку като място за игра:

а) Като европейска страна, Азербайджан е член на УЕФА от 1994 година насам. Тази година с горделивост означаваме 101-та годишнината на Азербайджанската демократична република, която наред с други неща, даде общото изборно право на дамите през 1918 година, преди този момент да стане в доста европейски страни. Общоприето е, че футболът би трябвало да се промотира на всички места и всички почитатели са еднообразно значими. Президентът на УЕФА Александър Чеферин изясни избора на Баку в неговото изявление за немския "Дер Шпигел ", както следва:

"Защо? Защото там живеят хора. Те обичат футбол. Ние би трябвало да развиваме футбол на всички места, освен във Англия и Германия. Между другото, ми споделиха, че Easyjet подвига цените за полетите. Някой ги пита ли? Винаги се допуска, че е виновност на УЕФА. Това е популизъм. Какво ще кажете за даване на градивно предложение, фонд, на който всеки клуб способства за поддръжка на почитателите, които пътуват до финалите. Разбира се, Баку е надалеч от Лондон. Но когато взехме решение мястото на финалите, не можехме да знаем, че и двата тима ще идват от Англия.

Мястото не беше спънка за всички. Имаше по-малко английски почитатели, присъстващи на този край, в сравнение с нормално, само че наподобява имаше доста повече хора от целия свят. Например, имаше почитател на "Арсенал " от Грузия, който беше похарчил 5 паунда, с цел да хване рейс през границата и имаше доста гости освен от европейски, само че и азиатски страни.

b) Нито пък можем да приемем изказванията, че пътуването в Азербайджан от Обединеното кралство е проблематично, защото има пряк полет сред Баку и Лондон, опериран от Азербайджанските авиолинии (AZAL) и осигуряващ комфортни и безвредни пътувания, завършващи в най-голямото 5-звездно летище в Кавказ. За улеснение на туристите се оферират разнообразни благоприятни условия за пренос. Въпреки това има признаци, че някои европейски самолетни компании са употребявали опцията да завоюват повече пари и са повишили цени за самолетни билети за съответните полети, за което Азербайджан не може да бъде упрекнат. Още по-изненадващо беше да чуем от българските медии за дистанцията, защото българските почитатели имаха опцията да пътуват до Баку непосредствено от София единствено за 3 часа с нискотарифната азербайджанска самолетна компания "Бута Еъруейс ".

c) Между 27 май и 30 май 2019 година интернационалното летище "Гейдар Алиев ", собственик на премията SKYTRAX за 5-звездно летище (тази премия имат единствено 12 летища в света) обслужва към 600 полета. От тях 57 са чартърни полети, а 10 - за спомагателни постоянни полети на самолетни компании като FlyDubai, AirArabia, SCAT, IsrAir, Jazeera и други Пътническият трафик на основното летище на Азербайджан по време на финала Лига Европа в Баку доближи към 60 000 души. На 30 май - рекорден брой самолети - повече от 100 самолета излетяха от летище Баку. Повечето полети бяха осъществени по маршрута Лондон-Баку-Лондон. Делегации и почитатели също дойдоха от Франкфурт, Виена, Букурещ, Мадрид, Ница, Атина, Стокхолм, Доха и редица други градове. Летището също посрещна самолетните компании, които в никакъв случай преди не са летели в тази география - Enter Air, Blue Panorama Airlines, Maleth Aero Aoc Limited, Hifly Airlines, WamosAir, Getjet Airlines и други чартърни самолетни компании. Най-големият в света пътнически аероплан Airbus A380 на самолетна компания Hi-Fly, който дойде от Лондон с съвсем 500 пасажери на борда, беше измежду тях (кратък видеоклип за високата активност на въздушното придвижване в интернационалното летище Гейдар Алиев е разполагаем на https://www.youtube.com=6wRzOV2qFnM). Летището обезпечава високо равнище на сигурност и чудесно качество на обслужване на всички пътуващи.

Относно решението на полузащитника на ФК “Арсенал " Хенрик Мхитарян да не пътува до Баку, с цел да се бори със личния си тим

a) Като страна-домакин на финала на УЕФА Лига Европа, Азербайджан подсигурява сигурност на всички играчи, в това число на полузащитника на ФК "Арсенал " Х.Мхитарян и почитателите. От своя страна УЕФА неведнъж е заявявала, че е получила уверения за сигурността на Мхитарян в Азербайджан "от най-високите управляващи в страната " и "като резултат на тези гаранции е създаден обширен проект за сигурност, който е възложен на клуба (Арсенал). УЕФА също по този начин удостовери, че „ УЕФА и ФК "Арсенал " желаеха уверения по този въпрос, и футболната асоциация на Азербайджан удостовери, че няма да има проблем въпросният състезател (Мхитарян) да влезе и да остане в Азербайджан и че ще бъдат въведени всички нужни ограничения за сигурност”. Президентът на УЕФА Александър Чефери в изявлението си за немския вестник “Дер Шпигел” на 27 май още един път акцентира, че “Азербайджан даде обезпечен и повсеместен проект за сигурност. В последна сметка, решението да не пътува е на играча”. На Х.Мхитарян даже беше препоръчано обществено да се свърже непосредствено с посолството на Република Азербайджан в Обединеното кралство, с цел да прегледа въпроса за визитата му в Азербайджан, само че той реши да не го направи.

b) Няма безусловно никаква причина да се слага под въпрос сериозността на гаранциите, предоставени от Азербайджан. Х. Мхитарян не би бил първият арменски състезател, който идва на спортно съревнование в Баку. През последното десетилетие огромен брой арменски спортисти взеха присъединяване в разнообразни интернационалните спортни събития в Азербайджан. Можем да си напомним марша на арменския народен тим с вдигнатото знаме на страната им на церемонията по откриването на Първите европейски игри, извършени в Баку през 2015 година на същата сцена, където трябваше да играе Х.Мхитарян. По време на тези игри борецът с арменски генезис Геворг Манукян, представляващ Украйна на европейските игри, получи сребърен орден персонално от президента на Република Азербайджан господин Илхам Алиев. Всъщност тъкмо преди финала на УЕФА Лига Европа съветските гимнастици от арменски генезис Гарсеван и Дукник Джаназян се състезаваха на Европейското състезание по аеробна гимнастика, което се организира в Баку на 24-26 май 2019 година. И двамата потвърдиха, че не са имали проблеми с сигурността по време на престоя си в Баку.

c)В деня на финала на Лига Европа министър-председател на Армения Никол Пашинян организира телефонен диалог с Х.Мхитарян, обвинявайки Азербайджан в "расистки метод " и изразявайки удивление и поддръжка. Твърденията на арменския министър председател звучат още по-нелепо поради обстоятелството, че Армения е единствената моноетническа страна в Кавказ и за следващ път свидетелства за обстоятелството, че същинската причина за отхвърли на Х.Мхитарян да пътува до Азербайджан не е неговата сигурност, само че по-скоро явен напън върху него от страна на държавното управление и политическия естаблишмънт на Армения, както и арменската диаспора в чужбина. Този напън може да се наблюдава и в изказването на министерството на външните работи на Армения преди финала. Като се включи в неоснователни интриги на арменски националисти, Х. Мхитарян се лиши от това, че е част от главно футболно събитие на годината.

d) Всички почитатели, които пристигнаха в Азербайджан, показаха признателност към локалното гостолюбие и подчертаха отличната организация на мача. Феновете на "Арсенал " в Баку имаха свободата да носят освен тениски на полузащитника Хенрих Мхитарян, само че и на всички играчи. "Феновете на Арсенал ", облечени в ризи М. Mхитарян по улиците на Баку, бяха спряни от полицията, с цел да поучават за личната си сигурност. Затова предлагаме медиите да употребяват по-надеждни източници, в сравнение с хипотетичните „ очевидци “ и „ анкети “.

e) На фона на това, българските медии може да са наясно, че арменско-азербайджанският спор е резултат на неоправдани териториални искания от страна на Армения. Това стартира през февруари 1988 година, когато управлението на Армения и нападателните националисти стартират огромна антиазербайджанска акция в района Нагорни Карабах на Азербайджан и в Армения. В района на Нагорни Карабах имаше доста етническо азербайджанско население. Използвайки мощ против териториалната целокупност на Азербайджан, Армения разпростра войната и окупира съвсем 1/5 от територията на моята страна (регион Нагорни Карабах и 7 прилежащи района на Азербайджан, където арменците в никакъв случай не са живеели), като изгони към 1 млн. азербайджанци (включително повече от 250 хиляди азербайджанци, които са принудени да изоставен Армения, където техните предшественици са живели от векове) от домовете си.

f) Регион Нагорни Карабах е приет от интернационалната общественост, в това число от стратегическия сътрудник на Азербайджан България, като неразделна част от Азербайджан. Международната общественост поредно и най-категорично осъжда потреблението на военна мощ против Азербайджан и произлизащата от това окупация на неговите територии, както е отразено в резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации под номера 822 (1993), 853 (1993), 874 (1993) и 884 (1993), като по този метод отхвърля всевъзможни дейности, нарушаващи суверенитета и териториалната целокупност на Азербайджан, и отхвърля да признае за законна обстановката, основана посредством сходни дейности.

Относно подготовката за играта от страната-домакин:

a) Всички гости и почитатели оцениха отличната организация на фен-фестивала и фен-зоните, изключително безплатния публичен превоз, проведен за футболни почитатели и туристи в Баку. За комфортно и безвредно превозване на почитателите разполагаем бяха 450 рейса. Чуждестранните посетители имаха опция да се насладят освен на играта, само че и на тържествата във връзка 101-та годишнина на Азербайджанската демократична република. Туристическото бюро на Азербайджан създаде специфичен филтър за Snapchat, отдаден на финалния мач, който беше задействан в Лондон в навечерието на мача. Туристическото бюро на Азербайджан сътвори постоянно обновен уеб страница https://bakufinal.azerbaijan.travel/ с цел да даде цялата нужна информация за задгранични посетители, пристигнали в Азербайджан за играта.

b) Олимпийският стадион в Баку е 68 700-местен стадион, планиран и издигнат да дава отговор на най-високите интернационалните стандарти за стадионите, избрани от УЕФА, Международната футболна федерация (FIFA) и Европейска асоциация за ръководство на сигурността и игрища (ESSMA). Стадионът също дава отговор на и най-високите механически рекомендации на ФИФА и УЕФА и отговорностите за първокласен стадион за футболните игрища и е автоматизирано дипломиран да провежда шампионати и квалификационни игри на Европейско състезание по футбол. Стадионът бе хазаин на лека атлетика, церемонии по време на първите европейски игри през 2015 година, Европейското състезание U-17 през 2016 година, IV Ислямски игри за взаимност през 2017 година, груповите мачове на UCL и UEL на футболен клуб "Карабах ", европейските квалификации на УЕФА и мачове на Лигата на нациите за Национален тим по футбол "А ", ще бъде хазаин на четвъртфиналите и груповата фаза по време на УЕФА Евро 2020. Специалистите, които инспектираха тревата, му дадоха най-високата оценка от 5 звезди.

След последния мач, на 30 май, президентът на УЕФА А. Чеферин удостовери, че УЕФА „ няма да преоцени назначението на домакините за Евро 2020 “. Сред 12-те други градове-домакини за игрите през идната година, Азербайджан, като бъдеща страна-домакин на 3 групови игри и 1 четвъртфинал, още веднъж ще приветства феновете на футбола от целия свят, в това число и българските почитатели, в красивата му столица Баку – най-големият град на Кавказ.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР