Във връзка с публикация по материал от Die Zeit, цитирана

...
Във връзка с публикация по материал от Die Zeit, цитирана
Коментари Харесай

Lidl опроверга акцент в материал на Die Zeit за живота в България

Във връзка с обява по материал от Die Zeit, представена от Expert.bg, в която е упоменато името на Lidl и е предоставена информация за артикули на веригата, известната немска комерсиална верига, която работи и в България, изпраща публична позиция.

Става въпрос за следното изречение в материала на Die Zeit: " Дискаунтърът " Лидъл " има филиал в Гоце Делчев. Там кг банани коства 1,22 евро, а пакетче масло 2,80 евро - повече, в сравнение с в Германия. (…) "

От Lidl са безапелационни - цитираните от Die Zeit данни са неточно показани. " Aвторът на цитирания материал от Die Zeit не е показал какви класове артикули е сравнявал и какви съответни марки . Предоставил е индивидуален образец за артикул масло, без да цитира марка или клас, без да уточни цената за Германия, само че в това време твърди, че в Германия този артикул е по-евтин. Смятаме, че сходно съпоставяне освен е изцяло неточно, само че поражда сериозен риск да бъдат подведени потребителите в България ", излиза наяве от позицията на Lidl.

От немската комерсиална верига оповестяват, че към този момент са се свързали с Die Zeit и са изложили пред немската медия позицията си - че по този начин показаните единични образци, на артикул масло и банани, за да поддържат изказванията, освен подвеждат потребителите, само че и основават неумишлено неверни настройки.

Lidl прецизира: " Към сегашния миг предлагаме този артикул на извънредно ниски за българския пазар цени - по-ниски по отношение на следените от нас равнища при други търговци. За да подкрепим изказванията си, предоставяме и няколко съответни образеца по отношение на упоменатите в материала артикули. В България цените за маслото са доста по-ниски от посочените, като предлагаме разнообразни марки и разфасовки - от българско масло " Родна стряха " за 2.29 лева за 125 гр. (1.17 евро), немско масло 125 гр. за 2,69 лева (1,37 евро), както и немско масло от 250 гр. за 4.99 лева (2.55 евро). По отношение на бананите е доста значимо да се уточни, че при сравняването на цените е правилно да се вземе поради и класовете на предлаганите артикули. В магазините на Лидл в България предлагаме допустимо най-високия клас банани с марката Dole. Авторката на въпросния материал не е показала какъв клас и каква марка банани е сравнявала.

Важно е да се подчертае, че като цяло съпоставяне на цени на два разнообразни пазара може да има претенцията за акуратност единствено в случай че всички фактори за образуване на цената са идентични или най-малкото съобразени със съответната им тежест при ценообразуване (например съпоставим тип на продукта, суровинна наличност, доставна цена, естествена или промоционална продажна цена на рафт, транспортни разноски, Данък добавена стойност ставка, акцизни и други тежести, цялостна пазарна обстановка за съответен артикул от позиция на търсене и предлагане). Oще по-малко прецизен може да бъде разбор, в който не се взема под внимание цялата потребителска кошница, респективно целият подбор, а се показват единични образци.

Държим да внесем тази изясненост, тъй като по този начин показаната информация може да заблуди читатели и консуматори, защото обстоятелствата сочат тъкмо противоположна наклонност ".

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР