Във връзка с предстоящото второ четене на внесения от депутати

...
Във връзка с предстоящото второ четене на внесения от депутати
Коментари Харесай

ИБ на БСП – София: Промяната в името на 24 май ще бъде груба грешка

Във връзка с идното второ четене на импортирания от депутати от ПГ „ Обединени патриоти “ законопроект за изменение названието на празника 24 май от „ Ден на българската култура и просвета и славянската книжовност “ в „ Ден на българската книжовност, култура и просвета “, Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия – София приканва народните представители да проявят разсъдък и възприятие на национална отговорност.
Ние считаме, че всеки въпрос, който се отнася до националните ни полезности, до съдържателните основи на националната ни културна памет и еднаквост, не може да бъде решаван в подтекста на конюнктурната политическа обстановка. Автоматичното приемане на толкоз значима смяна на името на празника 24 май без вземане предвид с комплекса от културно-исторически обстоятелства, без допитване до способените български учени медиевисти, без стратегически взор за бъдещите резултати от сходно решение, ще нанесе големи вреди върху сегашното и бъдещето на България.

В станалите публично известни мнения на Кирило-Методиевския теоретичен център и Института за български език „ Проф. Л. Андрейчин “ при Българска академия на науките, както и в мнения и отзиви на авторитетни наши учени медиевисти аргументирано се потвърждава, че смяната в името на празника ще бъде груба неточност. Защото посредством празника, основан като ден за възхвала на светите братя Кирил и Методий, се акцентира фундаменталната роля на старобългарската просвета за приобщаването на всички славянски нации към високите стойности на християнството. През последния ХХ век бе завършено особено научно направление – българистика, в границите на което авторитетни международни учени разкриха основната роля на България за усвояването и развиването на Кирило-Методиевата традиция – пиедестал в градежа на европейската цивилизация.

Ние, членовете на ИБ на БСП-София се противопоставяме на всеки опит за груба интервенция в духовното съществуване на българина. Противопоставихме се, когато от учебниците по литература и история се изхвърлиха емблематични събития и типичен създатели, свързани с националната ни орис. Противопоставихме се, когато се заличи независимото проучване на българска история и българска литература. Противопоставихме се, когато видяхме новите образователни проекти, в които старобългарската просвета бе умишлено разтворена в международния културен подтекст, объркващ нейното пълноценно познаване от страна на младите потомство. Гласът ни бе като в пустиня.

Като българи ние постоянно ще реагираме против конюнктурните политически актове, рушащи националната ни еднаквост и обслужващи непознати ползи. Ясно е, че предлаганата смяна на името на най-светлия ни празник 24 май няма за задача да подхрани националното ни самочувствие. Предложението цели да отклони вниманието на българина от въпросите на днешния ден – от корупцията и мизерията, в която към този момент 10 години обитаваме. Показателно е, че през последния месец ръководещите предложиха, в обстановка на тежка икономическа и обществена рецесия, България – най-бедната страна в Европейски Съюз – да закупи втора партида бойни самолети Ф-16 за милиарди долари. Наред с това, че без социална и парламентарна полемика, предложиха строителството на 7-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй” на Съединени американски щати. Сега пък изхвърлят понятието „ славянски”, с цел да изплатят от международния глобализъм опцията да продължат гибелното си ръководство.

Наред с това, законопроектът цели да нанесе удар върху историческата истина за славянския темперамент на българската просвета и българския език. А отсам да начертае разграничителни линии сред българите и другите славянски нации, най-много съветския народ. Академик Дмитрий Лихачов акцентира водещата ролята на България – „ Държавата на духа”, а съветският патриарх Кирил, при стъпването си на българска земя през 2018 година сподели, че без българската просвета нямаше да я има съветската просвета.

24 май постоянно е бил празник на единението! Празник, в който политическите пристрастия отстъпват място пред националната ни горделивост, изразена в стиха на Иван Вазов, че „ и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат “.

Нека оставим неопетнен свещения ден на светите братя Кирил и Методий! Призоваваме Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България” да бъде най-активна и национално виновна в отстояването на истината за смисъла на празника 24 май – Ден на българската култура и просвета и славянската книжовност!

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР