Във връзка с последните сигнали в медиите за нередности при

...
Във връзка с последните сигнали в медиите за нередности при
Коментари Харесай

Търсещите работа в чужбина трябва да тръгват от България с трудови договори

Във връзка с последните сигнали в медиите за нередности при изпращане на български служащи във Англия, ГИТ припомня още веднъж, че при потребление на компании медиатори и на предприятия, които обезпечават краткотрайна работа, би трябвало да се направи информация в специфичните регистри дали същите имат регистрация. Това се показва в известие на пресцентъра на Главната ревизия по труда.

Списъците с записаните компании са обществени и могат да бъдат открити на уеб страницата на Агенцията по заетостта. При командироване под управлението и контрола на шеф, с който хората имат подписан трудов контракт, би трябвало да се ревизира дали предприятието, което командирова, има същата активност и в България. Ако то не развива такава и се подписва контракт с лицето единствено с цел да бъде командировано в чужбина, това е сигнал за машинация.

В българското законодателство има безапелационни текстове, които задължават и медиаторите, и командироващите сдружения, в това число и предприятията, осигуряващи краткотрайна работа, да договарят и обезпечават минимум същите минимални условия на работа, каквито са открити за служащите и чиновниците, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата страна.

При обезпечаване на работа посредством компания медиатор търсещите работа би трябвало да изискат контракт за набиране на личен състав сред медиатора и шеф в приемащата страна. Трябва да има подписан посреднически контракт сред компанията и търсещия работа. Хората би трябвало да бъдат авансово осведомени документално с изискванията на работа в страната, където ще бъдат изпратени, и с данните на работодателя. Трябва да се тръгне от България със подписан трудов контракт с шеф в приемащата страна, преведен на български език. Най-често се изготвят двуезични контракти, в които би трябвало да бъдат уговорени изискванията на възнаграждение, продължителността на работния ден, почивките и отпуските и други, в това число и за чия сметка са разноските по пътуването, както и други разноски.

На хората може да бъде обезпечена претовареност в чужбина и посредством изпращане от предприятия, които обезпечават краткотрайна работа, в дружество ползвател в друга страна членка или посредством командироване от шеф, под негово управление и надзор, по контракт за подизпълнение. Редът и изискванията за командироване и изпращане в тези случаи са регламентирани в Наредбата за изискванията и реда за командироване и изпращане на служащи и чиновници в границите на даване на услуги. С нея се регламентират наложителните условия, които би трябвало да бъдат контрактувани с служащия в в допълнение съглашение - при командироване, или непосредствено в трудовия контракт - при изпращане от предприятието, осигуряващо краткотрайна работа.

Според резултатите от контролната активност на ГИТ в последните години служащи се изпращат в чужбина главно посредством командироване. Сигналите са най-много за неспазено условие възнагражденията да бъдат равни най-малко на минималните в приемащата страна. Друго постоянно нарушаване е, че в трудовите контракти с предприятия, които обезпечават краткотрайна работа, а при командироването - в спомагателните съглашения, не се уговарят всички условия, които се изискват съгласно Наредбата за изискванията и реда за командироване и изпращане на служащи и чиновници в границите на даване на услуги.

При потребление на компании медиатори постоянно нарушаване е неналичието на самостоятелен трудов контракт с шеф от приемащата страна, който би трябвало да бъде възложен преди заминаването. Друго постоянно нарушаване е, че медиаторите или предприятията, които обезпечават краткотрайна работа, или работодателите, които командироват свои служащи и чиновници, не ги осведомят за изискванията на труд и възнаграждение в приемащата страна, каквито отговорности имат.

Когато, без значение от метода на изпращане, на хората се изискват суми за разнообразни такси, връзката се води единствено по интернет или се уговарят срещи отвън офиси, това е сигурен знак, че се касае за лъжливи практики.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР