Във връзка с неуредиците с осмата сесия на Националния иновационен

...
Във връзка с неуредиците с осмата сесия на Националния иновационен
Коментари Харесай

Учени и фирми протестират срещу почти годишно забавяне на оценките по проекти за иновации


Във връзка с неуредиците с осмата сесия на Националния иновационен фонд и продължаващото безучастие на изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия група учени, които са външни оценители на постъпилите планове, изпратиха на 2 октомври отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов . То е отправено и към вицепремиера, с наблюдаващ сектор стопанска система Валери Симеонов , и към  министъра на стопанската система Емил Караниколов , както и към омбудсмана Мая Манолова . Учените сигнализират, че към този момент пети месец процедурата е замразена, което не се е случвало от 2005 година. Въпреки че външните оценители са си свършили от дълго време работата, към момента не са си получили парите, а класирането на плановете неоснователно се бави, съгласно тях. Процедурата за 5 милиона лв. може да се провали, а иновационните хрумвания на българските компании да не получат отпуснатото за тях държавно финансиране.

Външните оценители нямаме подписан контракт с организацията. Това разяснява в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " доцент Тихомир Тянков от Института по механика към Българска академия на науките:

Започнахме работа през януари-февруари месец, а оценките на плановете завършиха през средата на май месец и до към юли месец правехме срещи със самите компании за завършване на оценката, с цел да може към този момент да се изготви финалният лист със спечелилите компании, т.е. юли месец ние публично приключихме с работата си. Проектите, които трябваше аз да оценя, бяха над 10. Външните специалисти, които правят оценка един план, са двама. Проектите се правят оценка без значение. Оценката се дава под формата на точки, като оптималният резултат е 100 точки.

Аз съм участник още от първите сесии на Националния иновационен фонд. В началото нещата вървяха доста по-бързо. Между два и три месеца отнемаше изборът на спечелили за съответната сесия и още един месец, с цел да се сключат договорите. Една година и нещо по-късно към момента няма избор на спечелили, няма решения, не е платено на оценителите - изясни за " Хоризонт " Юрий Ценков , представител на една от компаниите, кандидатствали с план.

Цялото изявление с доцент Тихомир Тянков и Юрий Ценков можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР